Csurgatott epertorta – eper-csoki rulez :)

csokival csurgatott epertorta

Imádom, amikor épp csurgatom a csokit a torta tetejére, és a döntő pillanatban a hátam mögül felhangzik egy kiáltás: Pillanat segíts, anya! Odalesek, és látom, ahogy egy asztal tetején állva egyensúlyoz, kezében/fején hatalmas fotóalbumokkal. Csurgatást félbehagy, gyereket kiszabadít, félig rádermedt ganache-t megszemlél. Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy a cukrászoknál is hasonlóak a munkakörülmények. 🙂 

Na de nem a rögös út, hanem a végeredmény számít. Az pedig nagyon puha, nagyon krémes: még azok is tolták, akik amúgy nem élnek édes életet. 🙂 

A recept előtt néhány jó tanács…

Ha nem szeretnétek megfosztani az eperszemeket a torta oldalán való leszánkózás euforikus élményétől, a következőképpen járjatok el:

1. Szeljétek át a tortával a várost déli napsütésben, negyven fokban! (A harminc is megteszi.)

2. Ha biztosra akartok menni, ne használjatok klímát!

3. Keressétek meg azt az útvonalat, ahol a lehetőségekhez képest a legmagasabb a fekvőrendőr-sima útszakasz arány!

4. Pakoljátok a díszítésnek szánt epreket a torta legszélére! (Ez nagyon fontos!)

Én a 4 pontból csak egyet nem tartottam be (használtam légkondit), de a siker így sem maradt el: néhány szem eper boldog kacajjal csusszant a tortaalátétre, magával sodorva egy keveset a szánkópályából/krémből is. No de sebaj, az érintett szeletet ettük meg először.

 Epertorta - csurgatott epertorta

Csurgatott epertorta – recept

 

Hozzávalók (egy 18-as átmérőjű, de magas tortához):

Kakaós piskóta (2 db 18-as tortaformához):

4 tojás

200 g (nád)cukor a sárgájához

80 g (nád)cukor a fehérjéhez

20 g cukrozatlan kakaópor

330 g liszt

1,5 dl olaj

1,5 dl tej

1 csomag sütőpor

csipet só

Eperkrém:

500 g mascarpone

5 dl habtejszín hidegen

900 g eper pürésítve

150 g porcukor (ízlés és eperédesség függvényében lehet több vagy kevesebb)

3,5 zacskó zselatinfix

Csoki ganache a csurgatáshoz:

90 g étcsokoládé aprítva vagy csokilencse formájában

0,9 dl habtejszín

+ eperszemek a díszítéshez

Epertorta - csurgatott epertorta

 

Elkészítés:

Kezdjünk a kakaós piskótával! A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét a kisebb adag cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját fehéredésig habosítjuk a nagyobb adag cukorral, majd hozzáöntjük a folyadékokat és elkeverjük. Beleszitáljuk a száraz hozzávalókat, és gépi habverővel alaposan összedolgozzuk. Végül óvatosan beleforgatjuk a fehérje habját is. 2 db 18-as tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, a forma oldalán felhúzogatjuk, hogy homorú legyen, és 175 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Ha kész, a tortákat egyből kiszabadíthatjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Ha csak egy formánk van, akkor egymás után sütjük a két adagot. Ebben az esetben én a masszát két részletben készíteném el, nehogy összeessen.

Jöhet az eperkrém! Itt nagy-nagy önuralomra lesz szükségünk, nehogy kóstolás címszó alatt túlságosan megkurtítsuk a mennyiséget, és hoppon maradjon a piskóta! Ha az önuralom beélesítve, a mascarponét, tejszínt és porcukrot összeöntjük, és kemény habot verünk belőle. Óvatosan beleforgatjuk az eperpürét, hozzákeverjük a zselatinfixet, és hűtőbe tesszük.

Ha már kellőképpen megdermedt a krém, összeállíthatjuk a tortát. Mindkét piskótát három lapba vágjuk, s elkezdjük egymásra rétegezni a lapokat a krémmel. Elég magas tortát kapunk. Ha megvagyunk, vékony rétegben körbekenjük, lealapozzuk a tortát, és behűtjük. Ha már valamelyest megdermedt a krém a tortán (ne egy masszív krémre számítsatok, az sosem lesz belőle!), akkor a maradék krémmel kicsit vastagabban is körbekenjük. Azért célszerű két fázisban csinálni, mert a krém elég lágy, és egy egyből vastagon felvitt réteg nem biztos, hogy megállna rajta. A krémből egy kevés meg fog maradni. Sorsáról döntsünk józan belátásunk szerint! A tortát pedig hűtsük be!

Elkészítjük az étcsoki ganache-t a csurgatáshoz. A tejszínt felforrósítjuk, és az aprított csokira öntjük. Várunk 2 percet, majd teljesen homogénre, fényesre keverjük. Amikor langyosra hűlt, lassan, fokozatosan a tortára csurgatjuk. A csurgatásról részletesebben is írok ennél a tortánál.

Már csak az eperszemek gondos elhelyezése van hátra. Ha szánkózó epreket szeretnétek, ne feledjétek a poszt eleji instrukciókat! 🙂

csokival csurgatott epertorta

Ennél még más epreset is? Nézd meg ezeket: csoki-eper mousse torta, epres-rebarbarás mousse tortaepres-mascarponés brownie torta

14 gondolat “Csurgatott epertorta – eper-csoki rulez :)” bejegyzéshez

    1. Kedves Molszika! Csak most vettem észre a hozzászólást, nem tudom, aktuális-e még. Úgy tudnám elképzelni, ha a piskótalapok peremére kerülne egy masszív krém (2:1-es étcsoki ganache lenne a legjobb), és az epres krém ezen a karikán belülre kerülne, így a masszív ganache megtartaná. Plusz ganache-sal kellene körbekenni a tortát a fondant alatt is.

      Kedvelés

  1. Ha málnás csokitorta van rendelve, ugyan így mehet a krém csak eper helyett málnával?(tetszik mert egyszerű). Málnából szerinted elég kevesebb is? Ha nem paszírozom a málnát csak pürésítem, akkor mi történik?:)
    Burkolt torta lesz. Körbekenésre kakaóporos macarpone krémre gondoltam. A tortám ugyan ekkora lesz (18cm átmérő 2 piskóta 6 lap).
    Mennyi legyen a töltésre szánt málnás és mennyi a burkolás alá körbekenésre szánt kakaós mascarpone? 250-250g vagy a körbekenésre több?
    Arra gondoltam, hogy a csokiélményt fokozandó minden 2. málnakrémre csurgatnék ganachet. Ez működhet? Így vagy 2 vagy 3 réteg ganache lenne attól függően, az első vagy a második szinttel kezdem. Ehhez kb180g étcsoki és 180g habtejszín jó lehet?
    Nagyon köszönöm 🙂

    Kedvelés

  2. Kedves Kinga!

    Málnás csokitorta van megrendelve, marcipán burkolása lesz.
    Ha ezt az eperkrémet készíteném eper helyett málnával, az jó lenne szerinted? (Nagyon tetszik, hogy ilyen egyszerű). A málnát elég pürésíteni (nem passzírozni), ha nem zavarnak a magok? A málnás csak a rétegek kenéséhez lenne (ugyan így 18cm es átmérőjű torta lesz, 2 piskótával 3-3felé vágva, tehát 5 réteg krémmel). A burkolás alá kakaóporos mascarponét szeretnék kenni. Milyen arányban osszam fel ezt az 500g-os mascarponét szerinted, fele a töltésre málnásnak, fele a körbekenésnek kakaósnak? Vagy körbekenésre több menjen?
    A csokisság fokozására arra gondoltam, hogy minden 2. málnakrém réteget lecsöpögtetnék/kennék gabachezsal is. Ez milyen ötlet szerinted? Így 2 v 3 rétegen lenne plusz ganache is attól függően, h az első vagy a 2. lappal kezdem. Ehhez 180g csoki+180g habtejszín páros működhet?
    Nagyon szépen köszönöm!

    Kedvelés

    1. Szia, málnával is működik. A málna mondjuk magosabb, egy részét azért lehet, hogy érdemes eltávolítani, de ha nem zavar, akkor nem kell passzírozni. A körbekenéshez ennél az alább belinkelt tortánál én kakaós mascarponehabot használtam, neked ez tejszín nélkül kéne, ha burkolni fogod, úgyhogy a tejszín helyett is mascarponéval számolj. Ez is 18 cm-es torta, viszont csak 4 lapos, úgyhogy ehhez képest egy kicsit neked több kell: https://sweetandcrazy.cafeblog.hu/2019/02/24/hagyd-a-fenebe-az-onervenyesitest-suss-malnas-csokitortat-malna-nelkul/
      Ha a málnás krémet csak a belsejéhez használod, kb a 2/3-ára lesz szükség.
      A ganache-sal működhet a dolog, csak figyelj a ganache édességére, nehogy az étcsoki nagyon domináljon, és elnyomja a krém ízét. Jó munkát hozzá!

      Kedvelés

  3. Szia!

    Hadd kérdezzem még meg, hogy szerinted 50% zabliszt (egy része sikérrel állagjavítás szempontjából) 50% búzafinomliszt kombinációval működhet ez a piskóta?
    Muszáj lenne valamilyen rostdús,lassú felszívódású lisztet is belevinnem.
    Te próbáltad már? (Akár mondjuk teljes kiőrlésű tönköly 50%ban).

    Köszönöm!

    Kedvelés

    1. Szia! Nem próbáltam még, de szerintem működhet. Ha kipróbálod, beszámolsz róla? Kíváncsi vagyok. 🙂

      Kedvelés

  4. Persze, mindenképp🙂
    Szerintem el is küldöm a tortát, annyit segítesz benne (konkrétan a blog alapján készül+ a saját elképzelésem szerint)

    Kedvelés

  5. Szia! Nagyon jó lett a zablisztes piskóta :). Mindenki imádta, nem is vették észre. Pedig cukormentes is volt: eritrittel, 1/3r. búzafinomliszttel, 2/3 r. zabliszttel és egy kevés búzasikérrel készültek a piskóták. A tortát elküldöm fb-on🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s