Cicatortából sosem elég – tartja a mondás. Vagy valami hasonló. 🙂 A gyerek – az a jól sikerült kis szülinapos – még mindig ugyanaz, csak a cica lett közben más, méghozzá szőr nélküli. És eléggé csajos. Ami – az ünnepelt nemét tekintve – nem gond. Nem terveztem ennyire csajosra, menet közben lett az. Szerencsére a rózsaszín fülcimpa (anatómiailag nem korrekt megnevezése az akárminek 🙂 ) még a fiamat sem tudta semmilyen módon kizökkenteni a fülek jóízű elfogyasztásából. 🙂
A hófehér bunda senkit ne tévesszen meg: a torta belül kicsit sem fehér, hanem nagyon is csokis. Na nem az a tömény fajta, ez most egy lazább darab: könnyű kakaós piskótában nagyon selymes (vagy bársonyos, ahogy tetszik 🙂 ), tejcsokoládés főzött krém, házi meggylekvárral. Amilyennek egy macskának lennie kell. 🙂
Ez a kakaós piskóta amúgy a kedvencem, tortákhoz leggyakrabban ezt használom (recept innen): nem száraz, nem fojtós, nem plöttyed össze, miután kivesszük a sütőből, és könnyen szeletelhető. És nem kell végtelen mennyiségű tojás ahhoz, hogy szép magas legyen a piskóta.
Cicatorta 2.0 – Meggyes-csokis torta burkolva
Hozzávalók (21-22 cm-es tortaformához):
Kakaós piskóta:
3 tojás
150 g cukor (a sárgájához)
60 g cukor (a fehérjéhez)
260 g liszt (illetve ebből 3 evőkanálnyi az cukrozatlan kakaópor legyen!)
1,2 dl tej
1,2 dl olaj
3/4 csomag sütőpor
csipet só
Tejcsokoládés főzött krém a torta betöltéséhez (recept kiindulópontja itt):
4 tojássárgája
265 ml tejszín
200 ml tej
200 g tejcsokoládé (aprítva vagy csokilencse formájában)
30 g étcsokoládé (aprítva vagy csokilencse formájában)
130 ml tejszín habbá verve (lehetőleg 35%-os)
4 lapzselatin
+ 230 g (házi) meggylekvár (majdnem egy kis üvegnyi)
Kakaós mascarponekrém (a torta körbekenéséhez a burkolás alá):
350 g mascarpone
20-25 g porcukor
1 ek cukrozatlan kakaópor
Cicatorta burkoláshoz:
kb. 700 g fehér fondant, Unidec vagy marcipán (ebből kb. 200 g a lenyesés után megmarad)
rózsaszín és szürke fondant, Unidec vagy marcipán a cica arcának részleteihez
virágdrót vagy hurkapálca
Elkészítés:
Amennyiben a tortát cicatortának készítjük, még előző nap készítsük el a füleket. Ehhez a legjobb a fondant, mert az keményedik meg a leginkább, és nagyon jó tartása lesz. Én természetesen elfelejtettem előző nap megformázni a füleket, de végül 5-6 óra száradás is elég lett. Cicatortát készíteni pedig amúgy is az éjszaka közepén szokás, úgyhogy gond egy szál se. 🙂
Kartonból csináltam egy gyors sablont (a fül alapja 10 cm, a háromszög másik 2 oldala 9 cm), ennek mentén a vastagra nyújtott fondantból szikével kivágtam a füleket, kisebb háromszögnek a fülbelsőt, majd mindkét fül alapjába elég hosszúra hagyott virágdrótot szúrtam (helyettesíthető hurkapálcával). Sütőpapírra téve hagyjuk száradni, közben semmiképp se mozgassuk a drótnál fogva, mert akkor nem köt bele a fondantba, és lecsúszhat róla a későbbiekben.
A tortakészítést magát érdemes a főzött csokikrémmel kezdeni, mert aránylag sok idő, mire annyira megdermed, hogy tölthetjük vele a tortát (azért nem órákra kell gondolni!). A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgáját a tejjel és a nagyobb adag tejszínnel közepes lángon 80 fokig melegítjük, folyamatos keverés mellett (maghőmérő nélkül ezt nagyjából onnan tudjuk, hogy bevonja a kanál hátát a krém). Ekkor levesszük a tűzről, és feloldjuk benne az alaposan kicsavart lapzselatint, majd hozzáadjuk a kétféle csokit, és homogénre keverjük a masszát. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Kemény habbá verjük a kisebb adag tejszínt, és a kihűlt csokis masszához forgatjuk. Hűtőbe tesszük annyi időre, hogy puding állaga legyen, és ha kiemelünk belőle egy kanálnyit, ne folyjon szét.
Amíg dermed a krém, elkészítjük a kakaós piskótát. Ehhez a fehérjét a kisebb adag cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a cukorral, hozzáöntjük a tejet és az olajat, és alaposan elkeverjük. Beleszitáljuk a kakaóport, sütőport, csipet sót és a lisztet, és gépi habverővel átkeverjük. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjehabot. Egy tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral (az oldala maradjon csupasz!), beleöntjük a masszát, felhúzogatjuk a forma oldalára (homorú legyen, így majd kevésbé lesz púpos). 175 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Ha kész, egyből leemeljük a tortakarikát, és rácsra téve, fejtetőre állítva hagyjuk tökéletesen kihűlni.
A torta lealapozásához elkészítjük a kakaós mascarponekrémet. Ehhez a mascarponét kikeverjük a kakaóval és a porcukorral, majd félretesszük.
Összeállítjuk a tortát. A kihűlt piskótát három lapba vágjuk. A középső lapot tesszük alulra, megkenjük a meggylekvár felével, majd rásimítjuk a csokikrém felét. Ráhelyezzük a legkevésbé szép, eredetileg felül lévő, kissé púpos tortalapot. Én egy keveset levágtam a púpból, hogy egyenesebb legyen, és a púposabb felét lefelé fordítva helyeztem a krémre. Most is lekvározás és krémezés következik. A tortát a legszebb lappal, az alsóval zárjuk. Az az oldala legyen felül, ami a tortaforma aljában volt, mert ez a legegyenesebb.
Jöhet a torta lealapozása (képes segítség és tanácsok itt). Ez feltétlenül szükséges a burkolás alá, mert a főzött csokikrém nem kompatibilis a marcipánnal, fondanttal, és oldhatja a burkolatot. Hogy ezt elkerüljük, leszigeteljük a tortát, azaz védőréteget kenünk a csokikrém és a fondant közé, hogy ne érintkezzenek. (Vajkrémmel is helyettesíthető.)
Én most a mascarponekrémet habzsákba töltöttem, és körbenyomtam vele a torta oldalát és tetejét, majd habkártyával lehúztam a felesleget, és egyenletesre kentem. A habzsákozás abszolút kihagyható, de nagyon kényelmes: kapásból mindenhova egyenletes rétegben kerül a krémből, plusz könnyű utána elkenni anélkül, hogy felszednénk a tortáról a morzsákat. Ha nem habzsákozunk, akkor simán spatulával vigyük fel a krémet, és innen folytassuk az alapozást.
A körbekent, lealapozott tortát kb. 1 órára hűtőbe tesszük, majd következik a burkolás. Én most Unidecet használtam, az lett a kedvencem, pont jól ötvözi a marcipán és fondant tulajdonságait. (Burkolóanyagokról részletesen itt olvashattok).
A kiválasztott burkolóval leburkoljuk a tortát. Beleszúrjuk a füleket, rózsaszín és szürke fondantból/marcipánból elkészítjük a cica arcrészleteit, és kis vízzel benedvesítve a helyükre ragasztjuk őket. Szürke fondantból hosszú hurkát sodrunk, kinyújtjuk, ha szükséges, egyenesre vágjuk az oldalát, és a torta aljához rögzítjük. Egy masnival eltakarhatjuk a szegély összeillesztését. Egy nagyon gyors és egyszerű kis fondant masni technikája a következő posztban, fázisfotókkal!
Ezennel kész is a cicatorta! Innentől a legnehezebb dolgunk, – szülinapi torta esetén – hogy eldöntsük, szegény macskának melyik testrészébe döfjük a gyertyákat. Nálunk a választás a homlokra esett. 🙂 Még szerencse, hogy csak kettőt kellett szúrni. 🙂
Szia 24cm tortaformához jók ezek az arányok?
Kislányom 2 szülinapjára szeretném megcsinálni.
KedvelésKedvelés
Szia! Akkora formában biztos, hogy alacsonyabb lesz a torta, de szerintem megcsinálható. Vagy azt is lehet, hogy eggyel több tojásból csinálsz piskótát. Sajnos arra nem emlékszem, hogy a krém éppen elég volt-e vagy maradt belőle. 😦 A külső mascarponés krémből viszont, ha kevésnek bizonyul, menet közben is tudsz még bekeverni. Jó sütögetést!
KedvelésKedvelés
Köszönöm a gyors választ, lehet inkább keresek egy akkor tortaformát. 😀
Ha esetleg nem találok akkor elég csak a plusz egy tojás vagy mindenből kicsit többet rakjak a piskótába?
KedvelésKedvelés
Csakis mindenből, arányosan.
KedvelésKedvelés
Szia!
A mascarpones krémnek meg kell kötnie ? Mert nekem egy oraja van a hűtőben és ugyan olyan krémszerű. Igy is beburkolhatom ? Holnap szolgálom csak fel, ma ha beburkolom hova rakhatom hogy ne romoljon meg se és a fondantnak se legyen baja ?
Köszönöm előre is .
KedvelésKedvelés