Cicás formatorta – szőrös minta készítése habzsákkal!

Cica torta - szőrös minta készítése tortára, habzsákkal

Előbb-utóbb mindenki szembetalálja magát azzal a helyzettel, hogy cicatortát kell készítenie. Ööö… Vagy rossz statisztikákból tájékozódnék? 🙂 Mindenesetre adott volt egy nutellás-mascarponés csokitorta meg egy cicabolond virgonc kis szülinapos. Erre az egyenletre nyilvánvalóan az egyetlen épeszű megoldás a szőrös cicatorta. Na jó, talán más konklúzióra is lehetett volna jutni, de sejtelmem sincs, mire. 🙂

Szóval kész a torta (nyilván akármilyen lehet, nem csak a fent említett), le van alapozva nutella-mascarpone krémmel (praktikus gondolkodásúak) vagy ganache-sal (praktikusságból fejlesztésre szorulók, pl. én), és üdül a hűtőben. Kezdhetjük is a (mi is az epilálás ellentéte?)… szőrösítést!

Ja, még mielőtt belecsapnánk a szőrkészítés fortélyaiba, egy rettentő fontos információ! Messze nem annyira hosszadalmas ám ez a folyamat, mint ahogy azt az ember gondolná. Na nem is annyira gyors, mint ahogy én gondoltam :), de ezért csak magamat okolhatom (lásd habzsák gyötrelmek  🙂 ). Szóval nyugodtan veselkedjetek neki!

Azt azért melegen javaslom, hogy ti egy csöppet nyugodalmasabb időszakát válasszátok a napnak a szőrkészítésre, mint én. Semmiképp se azt, amikor felváltva jönnek oda hozzád különböző méretű gyerekek a konyhába, hogy vedd ki a Halász Juditot és te be a Gryllust, harapj jóízűen a tépőzáras paradicsomból, vagy csak szimplán vegyél részt egy 2-3 órásnak ígérkező Rizikó csatában. Persze, ahogy gondoljátok… 🙂

Cicás formatorta - szőrös díszítés készítése habzsákkal

 

Szőrös cicatorta készítése habzsákkal

 

Hozzávalók a szőrös cicatorta díszítéséhez (15 cm átmérőjű):

Nutella-mascarpone krém a bundához:

70 g Nutella vagy egyéb jó minőségű mogyorókrém

230 g mascarpone

+ habzsák (ép 🙂 ), díszítőcső (pl. 18 vagy 233)

Cica arcának megformálásához:

fehér, fekete és rózsaszín marcipán, fondant vagy unidec

fogpiszkáló

Bajusz:

száraz spagetti

+ egy lealapozott torta

Elkészítés:

 

Krém elkészítése:

A díszítés előtt legalább egy-két órával készítsük el a krémet, azaz keverjük össze a két hozzávalót, és tegyük hűtőbe. Ha fehér cicára vágyunk, akkor hagyjuk el a nutellát, helyette a mascarponét porcukorral keverjük ki. Amúgy ha valaki nagy vajkrémpárti, mehet azzal is a minta! Én egyszerűen nem szeretem, és nagy boldogság, hogy ki lehet váltani mással.

Díszítés folyamata:

A lehűtött nutella-mascarpone krémet habzsákba töltjük. Ehhez összeállítjuk a habzsákot. Ha használunk adaptert (én pártolom, mert sokszor meggondolom magam menet közben, és csövet cserélek, ami adapterrel roppant egyszerű), akkor így:

Habzsák összeszerelése, habzsák használata

Ha nincs adapterünk, akkor a díszítőcsövet simán helyezzük a levágott végű habzsákba. Apropó, habzsák! Én a legolcsóbb fajtájú eldobhatót használom, ami az esetek többségében teljesen jól szuperál. Viszont a kemény krémeket van, hogy nem bírja, és az oldala az illesztés mentén néha elereszt a nyomás hatására. Ez meglehetősen bosszantó tud lenni, de ár-érték arányban ezzel együtt is megéri (mármint nekem).

Milyen díszítőcsövet használjunk? Több csővég is szóba jön. Én 233-as fűcsövet használtam (sok lyukú cső), de egy sima csillagcsővel (pl. 18-as) is tök jó szőrös hatást lehet elérni. Ha függőlegesen tartjuk a csillagcsövet, akkor nem szőrös a minta, de szerintem úgy is cuki a végeredmény, ha viszont elhúzzuk oldalra , akkor már szőrös is (a tányér bal felső sarkában). Lent balra pedig a fűcsővel készült szőrök:

Szőrös minta készítése tortára - díszítőcsövek

Én végül a kócos szőrök mellett döntöttem, ha már egyszer van fűcsövem. 🙂 

Ha a díszítőcsövet beillesztettük, megtöltjük krémmel a habzsákot. Ehhez a habzsákot pohárba állítjuk, gallért hajtunk (hogy ne kenjük össze kívülről), megtöltjük, majd a gallért visszahajtjuk. A krémet lenyomjuk a habzsák aljába. Ez úgy a legegyszerűbb, ha lefektetjük a habzsákot, és a tenyerünk élével passzírozzuk előre  a krémet. A habzsák végét a krém felett megcsavarjuk.

Habzsák használata, megtöltése

Mielőtt élesben a  tortára nyomnánk a mintát, érdemes egy kicsit gyakorolni, mondjuk egy tányéron (nyomáserősség, a felülettől való távolság, nyomáshossz). A nyomás hosszától függően rövidebb-hosszabb szőröket kapunk. Ha nagyon közel tartjuk a tortához a díszítőcsövet, a szőrök bumfordibbak és rövidebbek lesznek. Macska fajtája válogatja, melyikre van szükségünk. 🙂 A torta oldalának díszítését sem árt kipróbálni, például egy pohár falán, mert nagyon más függőleges és vízszintes felületre dolgozni.

Ha elégedettek vagyunk a próbával, jöhet az igazi torta díszítése! Vegyük elő a hűtőből a delikvenst, és állítsuk magaslatra. Nálam ez egy lábos, amit a forgótálcámra tettem. Lehetőleg ne legyen széles az állványunk, különben nehéz lesz alul hozzáférni a tortához. 

Ha kezdetben túl kemény a krémünk, kicsit masszírozzuk át, villámgyorsan megpuhul a kézmelegtől. A későbbiekben inkább pont az lesz a probléma, hogy túlságosan lágy lesz a krém, és nem ad cizellált mintát. Ekkor érdemes kb. 2 percre betenni a habzsákot  a fagyasztóba, és minden mehet tovább. 

A díszítést a torta oldalával kezdjük. Haladjunk lentről felfelé, egymás mellé elkészítve a “szőroszlopokat”. Ha valamelyik szőrcsomó nagyon nem üti meg a mércét, késsel leszedhetjük, és nyomhatunk újat. Nagyon azért ne legyünk szigorúak, nem csak jól fésült macskák léteznek!

Szőrös minta készítése tortára, habzsákkal

Ha végeztünk a torta oldalával, áttérünk a tetejére. A krém nekem centire pont elég volt az egész torta beszőrözéséhez.

Szőrös minta készítése tortára, habzsákkal

Ha készen van a habzsákos díszítés, tegyük kicsit hűtőbe a tortát, hogy regenerálódjon a megpróbáltatások után. Közben nekikezdhetünk a cica fizimiskájának megformálásához. A füleket érdemes egy nappal korábban elkészíteni fondantból vagy marcipánból, és az aljukba fogpiszkálót szúrni (vagy virágdrótot). Így, mire a tortára tesszük, jó esetben megszilárdulnak, és beléjük köt a fogpiszkáló. A többi arcrészlet készülhet élesben, de ha előre szeretnénk dolgozni, akkor ezek is elkészíthetők korábban. Igyekezzünk eléggé nagy testrészeket csinálni! Nekem bőven jónak tűntek méretben, amíg rá nem tettem őket a tortára. Ott már kicsit malackás hatást eredményeztek. Mármint a fül. A szem meglehetősen gülü már így is. (Erre azért nem hívtam fel a tortatulajdonos figyelmét 🙂 ). 

Visszatérve, a füleket a helyükre szúrjuk, minden mást csak rábiggyesztünk a torta tetejére. Rendezgetni nem lesz lehetőségünk, mert a krém kicsit kilapul a fondant érzékszervek súlya alatt, úgyhogy próbáljuk rögtön tökéletesen csinálni! 🙂 Legrosszabb esetben meggyőzzük a gyereket, hogy nem is a cica a kedvence, hanem a medve (semmiképp se a malacot emlegessük!).

Aztán ember legyen a talpán, aki hajlandó feltrancsírozni egy ilyen élethű macskát/malacot. 🙂

Cica torta - szőrös minta készítése tortára, habzsákkal

 

Follow my blog with Bloglovin

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s