Aki már buzgón licitált, az nyugodt lelkiismerettel olvasgathat, sütögethet. 🙂 Jöjjön a Segítsütim receptje!
Málna-dupla csoki mousse torta mintás csokigallérral – recept
Hozzávalók:
18 cm-es tortaformához
Vajas piskóta (ugyanaz, mint a meggyes-csokis gesztenyemousse-nál, recept forrása innen):
40 g liszt
10 g kakaópor
50 g porcukor
1 tojás
50 g szobahőmérsékletű vaj
Étcsokoládé mousse:
100 g étcsokoládé (aprítva vagy csokilencse)
2 tojássárgája
0,8 dl tej
1,5 dl tejszín (lehetőleg 35%-os) hidegen
1 kk porcukor átszitálva (ízlés szerint, akár el is hagyható)
1 lapzselatin (így használjuk a lapzselatint!)
Tejcsokoládé mousse:
70 g tejcsokoládé (aprítva vagy csokilencse)
30 g étcsokoládé (aprítva vagy csokilencse)
2 tojássárgája
0,7 dl tej
1,5 dl tejszín (lehetőleg 35%-os) hidegen
1,5 lapzselatin
Málnamousse:
250 g málna (turmixolva, igény szerint passzírozva)
70 g cukor
35 g víz
1 tojás
2 dl tejszín (lehetőleg 35%-os) hidegen
4 lapzselatin
Málnazselé (2 részletben használjuk fel):
160 g málna (turmixolva, igény szerint passzírozva)
25 g cukor (ízlés szerint adagoljuk)
2 lapzselatin
Étcsokoládé ganache:
80 g étcsokoládé (aprítva vagy csokilencse)
0,8 dl tejszín (lehetőleg 35%-os)
Mintás csokigallér, avagy csokiköpeny (opcionális):
120 g étcsokoládé (aprítva vagy csokilencse)
transzferfólia (részletes használati útmutató és lelőhelyek itt)
+ étcsokoládé és liofilizált vagy friss málna a dekorációhoz (opcionális)
Elkészítés:
A vajas piskótával kezdjük. Az átszitált porcukrot kihabosítjuk a szobahőmérsékletű vajjal, majd hozzáadjuk a tojást, és tovább habosítjuk. Végül jöhet bele a liszt és a kakaópor. A masszát kikenjük egy sütőpapírral borított sütőlemezre úgy, hogy a későbbiekben ki tudjunk majd vágni belőle egy 18 cm-es körlapot. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Kivágjuk a tortaalapot. És visszaillesztjük a tortakarikába (aminek az oldalát előtte gondosan kibéleljük fóliával vagy sütőpapírral).
Attól függően, milyen színsorrendet szeretnénk viszontlátni a tortában, eldöntjük, melyik mousse kerüljön alulra. Nálam az étcsokoládé mousse az alsó réteg. Ehhez a tojássárgáját kikeverjük a tejjel, és folyamatos, intenzív keverés mellett 80 fokig melegítjük. Az előzőleg hideg vízbe áztatott zselatinlapot kicsavarjuk, és feloldjuk a tűzről levett, meleg folyadékban. A csokit vízgőz felett vagy mikróban megolvasztjuk, és a tojásos tejhez adjuk, homogénre keverjük. Ízlés szerint most megporcukrozhatjuk (kóstoljuk, mert nem biztos, hogy igényeljük!). A hideg tejszínből kemény habot verünk, és óvatosan a csokis masszához forgatjuk. A piskótalapra simítjuk, és hűtőbe tesszük.
Az első adag málnazseléhez a málnát a cukorral elkeverjük. Kimérjük a felét, és csípősre melegítjük. Közben beáztatjuk a zselatinlapot. Ha gőzölög a málna, de még nem forr, a lapzselatint kicsavarjuk, és feloldjuk a pürében. A kissé megdermedt étcsoki mousse tetejére öntjük, elsimítjuk, és a hűtőbe tesszük.
Következhet a tejcsoki mousse. Ez az étcsokoládé mousse réteggel megegyezően készül, csak a mennyiségek különböznek. Ha elkészült, a málnazselés rétegre simítjuk, és újra betesszük hűsölni.
A második adag málnazselét az elsőhöz hasonlóan a maradék málnából elkészítjük, és a kissé megdermedt tejcsokoládé mousse tetejére öntjük. Megint hűtés következik.
Elérkeztünk a harmadik mousse réteghez. A málnamousse-hoz a málnapürét csípősre melegítjük, és belekeverjük az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott zselatinlapokat. A tojást kicsit kihabosítjuk. A cukorból és vízből forró szirupot főzünk (118 fok). A tojást gőz fölé helyezzük, és folyamatos habverés közben belecsurgatjuk a forró szirupot. Gőz felett folyamatosan kevergetve (kézzel) 85 fokig melegítjük. Levesszük a tűzről, és kihűlésig verjük géppel. Belekeverjük a málnába. A hideg tejszínből kemény habot verünk, és a málnás masszába forgatjuk. A második zselérétegre egyengetjük, és újfent belakoltatjuk a hűtőbe.
Már a finisben vagyunk! Elkészítjük az étcsoki ganache-t. Ehhez a tejszínt felforraljuk, és a csokira öntjük. Várunk két percet, majd alaposan elkeverjük. Teljesen egynemű, fényes folyadékot kell kapnunk. Egyenletesen a tortára csurgatjuk, majd hűtőbe tesszük jó pár órára.

A hűtőidő leteltével óvatosan leoperáljuk a tortáról a tortakarikát (aki nem bélelte ki a tortakarikát, mert hozzám hasonló kognitív képességekkel van megáldva 🙂 , az hajszárítóval röviden melegítse körbe a formát, és úgy vegye le!). Ezen a ponton nagy fontosságú döntési helyzet elé kerülünk. Vagy azonnal belapátoljuk a tortát, vagy ennek jövőbeni bekövetkezéséről biztosítjuk a felbőszült családtagokat, és további pepecselésbe kezdünk. Aki állja a sarat, válassza ez utóbbit!
A bátor pepecselők tehát csokigallért (ha úgy jobban tetszik: csokiköpenyt) készítenek. (Fázisfotókkal ellátott, bőbeszédű technikai leírás a transzferfólia használatához itt.) A transzferfóliát méretre szabjuk (maximum egy centivel legyen magasabb, mint a torta, és a hosszára is hagyjunk rá 1-2 cm-t) Ez minden bizonnyal 2 darab csík összeragasztásával fog sikerülni. A csokoládét megolvasztjuk, temperáljuk. A transzferfóliát sütőpapírral fedett felületre fektetjük. Egy spatula segítségével az olvasztott csokit egyenletes rétegben, vékonyan a fóliára kenjük. Hagyjuk kicsit dermedni (közben áttesszük egy tiszta sütőpapírra), majd – amikor már nem folyós, de még puha, hajlítható – a torta oldalára simítjuk. 10 percre hűtőbe tesszük. Miután lerágtuk a körmünket :), óvatosan lefejtjük a torta oldaláról a fóliát. Kedvünk szerint (liofilizált) málnával és további csokidekorációval díszítjük. (Látványos és egyszerű csokidekoráció technikák itt.) És hipp-hopp, már kész is! 🙂
További csokiköpenyes tortákat itt találsz.
Ha licitálnál a tortámra vagy bármelyik másik Segítsüti felajánlásra, és ezzel támogatnád a Bátor tábort, itt tudod megtenni.
Szia, a leirasbol hianyzik a masodik reteg piskota. Inkabb elhagynad? Hany szemelyes szerinted ez a torta? Nagyon tetszik a stilus (a tortak es a leiras is 😉 ) Udv, Aliz
KedvelésKedvelés
Szia! Köszi, nagyon örülök, hogy tetszik. 🙂 Az egyik képaláírásnál van a magyarázat a turpisságra 🙂 : úgy ítéltem meg jobbnak, hogy a második piskótaréteg helyett is inkább málnazselé legyen. Így a mostani segítsüti átadáskor már így készült. Persze az eredeti verzió is jó. Ha te úgy készítenéd, akkor duplázni kell a piskóta mennyiségét és felezni a málnazselét. Üdv. Kinga
KedvelésKedvelés
A recept bombabiztos, pontosan követve nem lehet elrontani! A torta pedig világbajnok, mindenkit lenyűgözött! Köszönöm!
KedvelésKedvelik 1 személy
Jaj, de jó, nagyon örülök, hogy ilyen sikere volt! 🙂
KedvelésKedvelés
Szia! Ha nincs hőmérőm, milyen szempont alapján melegítsem a dolgokat a tojásos szorupot és a csokit? 🙂
KedvelésKedvelés
Szia! Ahol kb. 80 fok a cél, ott nagyon csípős melegre melegítsd (ha épphogy beledugod az ujjad, és jól megcsípi). A cukorszirupnál nehéz hőmérő nélkül, de nagyjából amikor forrás után kicsit csendesednek a buborékok, akkor jó. Nagy könnyebbség amúgy egy hőmérő, ha tervezel még sütögetni, érdemes beszerezni. Jó munkát hozzá! 🙂
KedvelésKedvelés