Nyomdázzunk tortára! – Arany-ezüst torta Valentin-napra

 

Valentin napi torta - nyomdázás tortára

Valentin-napra mindig muszáj tortát sütnöm. Na nem azért, mert annyira hű de nagy rajongója lennék ennek a konkrét napnak, hanem általában szeretek minden ünnepet. Meg tortát. 🙂 A tortasütéshez nem árt némi ürügy (ezt tényleg én írtam le???), szerencsére a Valentin-nap erre kiváló. Amúgy is egy ideje már nagyon szemeztem a tortanyomdázós technikával, és csak az alkalomra lestem, hogy kipróbáljam. Mert hát alkalom szüli a tortanyomdázást, ugye… Nyilván szívecske minta készült – az ürügyet komolyan kell venni -, arany-ezüstben. Rózsaszín mégse lehet, pasinak lesz. 🙂

Nyomdázás tortára

Hozzávalók, kellékek:

fehér marcipánnal vagy fondanttal burkolt torta (burkoláshoz útmutató itt) – minél magasabb a torta, annál jobb, de legalább 8 cm legyen

arany és ezüst lüszterpor (nálam Fractal márkájú szikrázó arany és szikrázó sötét ezüst)

vodka vagy tiszta alkohol (patikában kapható)

ecset (lehetőleg puha sörtéjű)

kis tálkák vagy csészealjak a festék kikeveréséhez

szív formájú nyomdázó eszköz (részletek később)

szív kiszúrók (opcionális)

Nyomdázott torta arany-ezüstben

Először is elkészítjük a szív alakú nyomdát. Én több variációval is kísérleteztem. Első próbaként egy steril mosogatószivacsból vágtam ki a formát. Problémája, hogy nagyon lyukacsos szerkezetű, ezért maga a nyomdázott minta is szemcsés, lyukacsos lesz, nem fogja a festék szépen kitölteni a mintát.

Nyomdázás mosogatószivacsból készült nyomdával

Második próba volt a dekorgumi. Ebből könnyű szép, formás szívet kivágni, viszont utána nem könnyű megfogni, mert nagyon vékony. Átszúrtam rajta egy drótot, így már jó volt a fogása, viszont a drót nyomdázáskor belenyomódott a tortába, ami erősen csökkentette az esztétikai értékét.

És végül harmadikra megszületett a megoldás! A gyerekeknél felhalmozott habtapi! A hivatalos neve habszivacs, a gyerekszobák aljába szokták lepakolni hempergőnek.

Nekünk ebből töménytelen mennyiség van felhalmozva, eljött hát az ideje a felhasználásnak. Textilollóval jól szabható (legalábbis jobban, mint papírvágó ollóval), elég vastag ahhoz, hogy az oldalánál meg tudjuk fogni nyomdázáskor, és nem porózus, úgyhogy a rákent festék egyenletesen kitölti a mintát. (Ha valakinek van még a habtapinál is ragyogóbb ötlete a nyomdakészítésre, ne tartsa magában! 🙂 )

Habszivacs nyomda

Elő a habtapival és ollóval! Vágjunk ki egy kb. 2 cm-es szív formát. Nagyobbal is próbáltam, nekem az nem jött be.

A festékhez a lüszterport kikeverjük a vodkával egy kis tálkában vagy csészealjban. Sűrű, jól kenhető, csomómentes festéket kell kapnunk. Ecsettel felvisszük a nyomdára. A nyomdát is belemárthatjuk a festékbe, csak figyeljünk, hogy egyenletesen terüljön el rajta a festék. Határozottan, de nem túl erősen a torta oldalára nyomjuk. Ha valahol nem lett tökéletes a nyomdázott minta, puha sörtéjű ecsettel kijavítjuk, vagy később visszatérünk hozzá (amikor kicsit már megszáradt), és újra rányomdázunk.

Alulról kezdjük a nyomdázást a tortára, sűrűn nyomva a szíveket. Ahogy haladunk felfelé, egyre ritkábban, szellősebben nyomdázzunk. A szívek lehetnek átfedésben egymással. Figyeljünk arra, hogy függőlegesen tartsuk a nyomdát! Én ezt nem tettem, és több helyen kicsit dől a minta. Ha ugyanazt a nyomdát használjuk mindkét színhez, színcsere közben vízzel mossuk el a nyomdát. 

Valentin napi torta - nyomdázás tortára arany és ezüst színekben

Utólag sajnálom, hogy nem egy kisebb átmérőjű, magasabb formában sütöttem a tortát, mert úgy látványosabb lett volna a díszítés, alul lehetett volna még sűrűbb, fent pedig még szellősebb a minta, mert lett volna rá elegendő hely. Na majd legközelebb… 

A torta tetejét egy arany és egy ezüst fondant szívvel díszítettem. Ehhez szív alakú kiszúróval előző nap elkészítettem a fondant szíveket, virágdrótot szúrtam beléjük, és hagytam száradni (kiszúró híján éles késsel, sablon mentén, vagy simán szemre is kivághatjuk a formákat). Csak akkor mozgassuk a drótnál fogva a szíveket, amikor már teljesen megszáradtak, különben nem lesznek rajta stabilak, lecsúszhatnak. A nyomdázáskor egy füst alatt kezelésbe vettem a fondant szíveket is: egy puha sörtéjű ecsettel befestettem a nagyobbat aranyra, a kisebbet ezüstre. Mikor megszáradtak, még egy réteget kentem rájuk a teljes fedés érdekében. Végső száradás után a torta tetejébe szúrjuk.

Fondant szívek drótra szúrva

Boldog Valentin-napot!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s