
Történt egyszer, még tavasz táján, hogy a spejzben tett felfedezőkörutam során rábukkantam egy nagy csomag Speculoos kekszre, mely, néhány röpke évvel a lejárati dátumát követően, alig észrevehető kétségbeeséssel tortába kerülésért kiáltott. Én pedig, könyörületes ember lévén, nem is igen ellenkeztem: legkisebb leánygyermek répatorta iránti sóvárgását is egy füst alatt lerendezve Spekulatius kekszkrémes répatortát gyártottam. Nem tudom, a keksz hosszú érési ideje tette-e, de a torta hangos sikert aratott, és ezzel bonyodalmak sorát zúdította a nyakamba. Fiúgyermek ugyanis félreérthetetlenül a tudtomra adta, hogy egy hasonszőrű torta az elvárása saját neves napjára is, mely alkalom a nyár derekára volt esedékes. Nos, én bohó, ezt be is ígértem, nem tudván, hogy a Spekulatius keksz egy idénygyümölcs, mely csak év végén lelhető fel a boltokban. A századik üzlet feltúrása után azért már kezdtem gyanakodni, de baljós sejtelmeimet elhallgattatva, alig lohadó lelkesedéssel futottam még néhány kört a webshopok háza tájékán is, hogy a csúfos kudarc után végül kénytelen legyek a tortát mesekeksszel letesztelni. Szerencsére a teszt remekül sikerült, a mesekeksz simán vette az akadályt (pedig csak csokiba mártott létezik, de hál’istennek a tortát csokival sem sikerült elrontani), így a torta immáron nemcsak karácsonykor, illetve karácsony után néhány évvel, hanem gyakorlatilag bármikor süthető.

Spekulatius avagy Speculoos kekszkrémes répatorta – recept
Hozzávalók (18 cm-es, 3 lapos tortához ):
Répatorta:
4 tojás
320 g cukor (nálam finomítatlan nádcukor)
160 g olaj (semleges ízű)
320 g reszelt répa
1 csomag sütőpor
160 g liszt
60 g zabliszt
100 g darált mandula
4 ek (frissen facsart) narancslé
1 és 1/2 kk mézeskalács fűszer
csipet só
Speculoos kekszkrém:
500 g mascarpone
400 g habtejszín hidegen
80-90 g porcukor
250 g Spekulatius / Speculoos keksz vagy mesekeksz
kisebb citrom vagy narancs héja (kezeletlen héjú)
1-2 ek narancslé
+ kb. 12 Spekulatius keksz a torta körberakásához (bocsi, a mesekekszet nem számoltam)

Elkészítés:
A répatortához a tojást kihabosítjuk a cukorral. Hozzáadjuk az olajat, narancslevet és reszelt répát – utóbbit én aprítóban állítom elő, “csak semmi reszelés” jeligére. Hozzákeverjük a liszteket, a darált mandulát, a sütőport, a mézeskalácsfűszert és a sót. Két 18 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, egyenlően elosztjuk bennük a masszát, és 180 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. 45-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A tortákat kiszedjük a formákból, hűlni hagyjuk, majd mindkettőt vízszintesen kettőbe vágjuk. A négy lapból egyet véletlenül eltörünk, és mérsékelt bűntudattal elmajszoljuk. A tortát háromlaposként folytatjuk. (A laptörési aktusra legközelebb már tervezetten kerítünk sort, mert hát mégiscsak. Akinek ez túlontúl vérlázító, az bátran gyúrjon golyókat a lapból a torta tetejére díszítésként.)
A Speculoos kekszkrémhez a hideg habtejszínt a mascarponéhoz öntjük, beédesítjük, majd habbá verjük. Ízesítjük kevés citrom- vagy narancshéjjal és narancslével, majd hozzákeverjük a porrá őrölt Spekulatius kekszet. Ha mesekekszet használunk, ugyanígy járunk el, nem kell róla lehámozni a csokis részt.
Összeállítjuk a tortát. A megfogyatkozott lapok egyikét megkenjük a kekszkrémmel, majd köré csatolunk egy tiszta tortakarikát, és folytatjuk a következő lappal, krémmel, lappal a torta összeszerelését. Spekulatius krémmel zárjuk a sort. A tortát kb. két órára hűtőbe tesszük, majd kiszabadítjuk a formából, és a maradék Speculoos krémmel körbekenjük. Előkapjuk a kekszeket, és derűsen konstatáljuk, hogy milyen szép számban találhatóak közöttük fekvő formátumúak, melyek teljességgel alkalmatlanok a torta oldalának körbepakolásához. Bizakodásunk ennek ellenére határtalan: az álló formátumú kekszekkel megkezdjük a torta körberakását, hogy a művelet végén pontosan egy álló keksznek híján legyünk. Természetesen a jókedvünk ekkor sem csappan meg: a hiányzó láncszemet fenekére fordított tigrissel (vagy valami hasonló jószággal) pótoljuk, majd szilárdan elhatározzuk, hogy legközelebb előrelátóan a fekvő példányokat küldjük az aprítóba.
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!
