Epres-fehércsokis ombre torta – csak csajosan! :)

epres-fehércsokis-mascarponés ombre torta recept

Soha nem csináltam még három nap leforgása alatt két ugyanolyan tortát, de mindig mindenből van egy első alkalom. Nekem ez az epres-fehércsokis ombre torta az. 🙂 A torta először anyák napján debütált, a következő példánnyal pedig Béres Alexandrát köszöntöttük a születésnapján egy fotózáson. Kislányai percek alatt végeztek vele. 🙂 

epres-fehércsokis-mascarponés ombre torta recept

 

Epres-fehércsokis-mascarponés ombre torta – recept

 

Hozzávalók (15-16 cm-es tortához):

 

Vaníliás piskóta:

2 tojás

100 g (nád)cukor a sárgájához

40 g (nád)cukor a fehérjéhez

175 g liszt

0,75 dl olaj

0,75 dl tej

fél csomag sütőpor

csipet só

őrölt vanília

Fehércsokis-mascarponés krém eperrel:

500 g mascarpone

400 g habtejszín hidegen

200 g fehér csokoládé

35 g porcukor

220-230 g tisztított eper

Mascarponekrém a torta bevonásához:

200 g mascarpone

130 g habtejszín hidegen

40 g porcukor

céklapor az ombre hatáshoz

+ eper és áfonya a díszítéshez

epres-fehércsokis-mascarponés ombre torta recept

Elkészítés:

 

Elkészítjük a vaníliás piskótát. Ehhez a fehérjéből a kisebb adag cukorral habot verünk. A sárgáját is kihabosítjuk a többi cukorral. Hozzáöntjük az olajat és a tejet, elkeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet, sütőport, sót és vaníliát, és habverővel simára keverjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Egy 15-16 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt terítünk, beleöntjük a masszát. 175 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb 45-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha kész, óvatosan kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt piskótát négy lapba vágjuk.

Jöhet a fehércsokis mascarponekrém. Az aprított fehér csokoládét mikróban vagy vízgőz felett megolvasztjuk, és hagyjuk langyosra hűlni. A mascarponét habverővel kicsit áttkeverjük, majd kis részletekben, mindig alaposan elkeverve, a fehércsokihoz adjuk. Végül a hideg habtejszínből a porcukorral habot verünk, és két-három részletben a fehércsokis mascarponéhoz forgatjuk. 

Már tölthetjük is a tortát, az egyszerűség kedvéért a kitisztított tortakarikában. A piskótalapokat rétegezzük a fehércsokis krémmel és a felkockázott eperdarabokkal. A legfelső lapra fehércsokis krém kerül. A tortát behűtjük, ha megdermedt, a maradék fehércsokis krémmel vékonyan körbekenjük, és újra behűtjük.

Az ombre hatás megvalósításához elkészítjük a mascarponekrémet. A habtejszínt a mascarponéval és porcukorral kihabosítjuk, majd két kisebb adagot kiveszünk belőle. Az egyikhez több, a másikhoz kevesebb céklaport keverünk. Alaposan keverjük el, hogy a kis szemcsék a lehető legjobban feloldódjanak!

Jöhet a torta körbekenése. A sötét rózsaszín krémet felvisszük körben a torta aljára. Fölé kerül a világos rózsaszín krém, majd legfelülre a nem színezett, fehér. A torta tetejére is fehér krémet kenünk. A torta oldalát habkártyával egyenesre húzzuk, így. Behűtjük, majd eper- és áfonyaszemekkel díszítjük. Én a maradék fehércsokis krémből nyomtam a torta tetejére egy kupacot, és arra ültettem a gyümölcsöket, hogy magas legyen.

Ez az epres-mascarponés brownie torta is megér egy próbát. No meg ez a csokis epertorta is.

epres-fehércsokis-mascarponés ombre torta recept

21 gondolat “Epres-fehércsokis ombre torta – csak csajosan! :)” bejegyzéshez

  1. Szia! Gratulálok a gyönyörű tortákhoz. Szabad lenne megkérdeznem, hogy milyent tejszínt használsz, mert nekem sosem sikerül habbá verni.
    A hétvégén a kislányom 10. szülinapjára szeretném ezt megsütni, örülnék, ha sikerülne…..
    Nagyon köszönöm 🙂

    Kedvelés

    1. Szia! Köszönöm! 🙂 A Milli 35%-osát nagyon szeretem, az szuperül felverődik, de mivel elég drága, ezért Aldi-s és Lidl-s 30%-ost használok inkább. Lassan verve azokkal sincs gond.

      Kedvelés

  2. Szia
    A kislányom első szülinapi tortájanak szánom.
    A kérdésem az lenne,hogy nekem 26cm tortaformám van,mennyivel kell megnöveljem az alapanyagok számát?
    Segítséget előre is köszönöm.

    Kedvelés

      1. Koszonom szepen 🙂 igy csinalom majd. A piskotahoz van egy jo kis receptem, szoval majd csak a kremet a bevonashoz, meg a belsejebe csinalom a tiedet 🙂 nincs veletlenul keped a torta belsejerol?

        Kedvelés

  3. Meg egy utolso kerdesem lenne 🙂 mivel kislanyom elso szuletesnapjara lesz, szeretnem ha nagyon jol sikerulne. A vajkremet nem szeretem, igy nagyon megorultem ennek a mascarpones verzionak. Viszont tobb helyen olvastam, hogy a mascarponekrem nem a legalkalmasabb a torta kulsejenek a bevonasahoz, mert hamar lefolyik/megolvad. Igaz ez? Vagy ez bevonokrem egy tuti bevalt recept es mered ajanlani?

    Kedvelés

    1. Szia! Akkor nem alkalmas, ha fondanttal vagy marcipánnal is szeretnél ráburkolni, mert azokat elfolyósíthatja. Ha nem, akkor nem lesz vele semmi gond, persze hűtőben kell tartani. Jó munkát hozzá!

      Kedvelés

  4. Szia! A porcukrot el lehet hagyni a mascarpones krém készítésénél, ami a torta bevonására kell? Vagy helyettesíthető mással is?

    Előre is köszönöm a válaszod!

    Kedvelés

Hozzászólás