A dolgok menete rendszerint a következő: a ház – csodálatos – asszonya tortát díszít, a jólnevelt gyerekek pedig lesben állnak, és minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy elcsenjék a dekorációs elemeket, jelen esetben málnaszemeket. Az utolsó díszpéldány stratégiai elhelyezése után a védelmi vonal összeomlik, átengedem a terepet a gyereknek álcázott fenevadaknak, akik minden megmaradt potyamálnát felfalnak. Miután az utolsó szem is biztonsággal a gyomrukban landolt, rendszerint azonnal belém nyilall a felismerés: milyen jó is lett volna a torta mellé a fotóra málnaszemeket odastylingolni málnától maszatos gyerekfejek helyett.
Erre a forgatókönyvre most is megvolt minden esély, de a torta befejezésének pillanatában hirtelen drámai személyiségváltozáson estem át: kibontakozott bennem a percekre előre való tervezés nem várt képessége. Ez a szokatlan fejlemény azt eredményezte, hogy több szem málnát is sikerült megmentenem a digitális utókornak. Illetve csak sikerült volna, ha végülis nem felejtettem volna le őket a képről mind egy szálig. Mert hál’istennek az ijedtségre méltán okot adó összeszedettségem amilyen gyorsan jött, olyan viharosan távozott is, megkímélve mindannyiunkat a jövőben felsejlő megfontolt lépések baljós árnyától.
Ha nem csak a jellemfejlődésemre, hanem egy finom málna-csoki mousse torta receptre is kíváncsiak vagytok, ne veszítsétek el a hiteteket! Itt jön!
(A tortára biggyesztett szivacspiskóta kalandjaimról pedig itt olvashattok.)
Málna-csoki mousse torta tükörglazúrral – recept
Hozzávalók egy 18 cm-es formához (1,3 l űrtartalom):
Kakaós vajas lap:
10 g cukrozatlan kakaópor
40 g liszt
1 tojás
50 g cukor
50 g szobahőmérsékletű vaj
Málnazselé betét:
130 g passzírozott málna
3 g almapektin
15 g porcukor
Málna mousse réteg:
250 g passzírozott málna
1 tojásfehérje
40 g cukor
3 lapzselatin
125 g habtejszín hidegen
30 g porcukor
Csoki mousse réteg:
2 tojássárgája
100 g tej
60 g étcsokoládé
115 g tejcsokoládé
1 és 3/4 db lapzselatin
165 g habtejszín hidegen
Kakaós tükörglazúr:
110 g víz
100 g cukor
50 g glükóz/kukoricaszirup/méz
95 g habtejszín
47 g holland kakaópor (20-22%-os)
4,2 db lapzselatin (7 g)
+ a dekorációhoz szivacspiskóta, csokidekor, málna, miegyéb
Elkészítés:
Célszerű a málnazselé betéttel indítani, hogy legyen ideje kifagyni. Ehhez a pürésített málnát a cukor felével feltesszük főni. Az almapektint kikeverjük a maradék cukorral, és a forró málnához adjuk, majd egy-két percig tovább főzzük. Egy 15-16 cm-es formába öntjük (ez lehet szilikonforma vagy sütőpapírra állított tortakarika), és betesszük a fagyasztóba.
Jöhet a vajas piskóta! Ehhez a puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, hozzákeverjük a tojást, majd a kakaóport és lisztet is. Egy sütőpapíros tepsin kikenjük úgy, hogy kisülés után a torta méreteihez passzoló körlapot ki tudjunk belőle vágni: ha szilikonformában állítjuk majd össze a tortát, legyen egy-két centivel kisebb átmérőjű, normál tortaformába mehet ugyanakkorának. 180 fokos, légkeveréses sütőben 10 perc alatt készre sütjük, majd a kihűlt piskótából kivágjuk a tökéletes méretű kört.
Jöhet a málna mousse réteg. Én a málnamousse réteget a kisebb átmérőjű formában dermedő málnazselére öntöttem, és azzal együtt lefagyasztottam, így a torta összeállításakor ezt az egészet a csokimousse-ba süllyesztve kialakult egy olyan szerkezet, hogy a csoki mousse körbeöleli a málna mousse-t. Jaj, de cirkalmas ez így leírva! 🙂 Nektek nem muszáj ezt követnetek, és a málna ,mousse kifagyasztásával bajlódnotok: simán egymásra öntve a rétegeket is tökéletesen működik.
Szóval a málna mousse… A passzírozott málnapüré harmadát csípősre melegítjük, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd jól kinyomkodott zselatinlapokat, majd hozzáadjuk a maradék hideg málnapürét. A tojásfehérjét a cukorral vízgőz felett, folyamatos keverés mellett 60-70 fokra melegítjük (ha belenyúlunk, ne lehessen már érezni a cukorszemcséket!). A tűzről levéve gépi habverővel kihűlésig habosítjuk. A fehérjehabot a málnapürébe forgatjuk. A hideg tejszínből habot verünk a porcukorral, és azt is a mousse alaphoz adjuk. Ha azt szeretnénk, hogy a kész tortában a csoki mousse körbevegye a málna mousse-t, akkor az elkészült málnás krémet a málnazselére öntjük és lefagyasztjuk. Minden más esetben csak simán rétegezzük.
Jöhet a csoki mousse! Ehhez a tejet a tojássárgájával elkeverjük, és folyamatos kavargatás mellett kb. 80 fokig (nagyon csípősre) melegítjük. Ekkor levesszük a tűzről, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kifacsart zselatinlapokat. Hozzáadjuk az aprított csokit, majd a hideg tejszínből habot verünk, és az épphogy langyosra hűlt csokis masszához adjuk.
Ha ez a csokis rétegünk kerül kívülre, vele kezdjük a torta összeállítását: a szilikonformába öntjük a csoki mousse-t, majd belenyomjuk a megfagyott málnazselé-málna mousse kombót, végül pedig a vajas lapot. Az egészét a fagyasztóba tesszük lehetőleg egy éjszakára. Hagyományos rétegzésnél mindent kedvünk szerint egymásra öntünk, és így fagyasztjuk le.
Elkészítjük a kakaós tükörglazúrt. Ha van rá módunk, érdemes előző nap elkészíteni, de aznap is lehet. A cukrot, vizet, glükózt és tejszínt felforraljuk, majd hozzószórjuk a kakaóport. Folyamatos keverés mellett egy-két percig melegítjük, majd lehúzzuk a tűzről, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott lapzselatint. Fényesre keverjük (akár botmixerrel), átszűrjük, és a felszínén lefóliázva hűlni hagyjuk.
A mirror glaze-t 40-45 fokosan használjuk fel. Ha hűtöttük, óvatosan, több részletben mikróban melegítjük fel, és átkeverjük. Amikor megfelelő hőmérsékletű a tükörglazúr, kikapjuk a fagyasztóból a tortát, kiszedjük a formából, és egy tálcára állított rácsra helyezzük. A glaze-t körkörösen öntve áthúzzuk a tortát: ellenőrizzük, hogy mindenhol tökéletes-e a fedés!
A kész tortát szivacspiskótával, csoki dekorokkal és málnaszemekkel díszítjük.
Málna-csoki témában ezt a mousse tortát és ezt a tartot is érdemes közelebbről megvizsgálni. Ha valaki eper-csoki párosban utazik inkább, akkor pedig ezt a mirror tortát és ezt a csokiszivarkás példányt ajánlom.
Ezt a tortát mikor kiszedjük a fagyasztóból fejreállítjuk és úgy glazúrozzuk, ugye?
Köszi előre is!
KedvelésKedvelés
Igen, a piskótalap kerüljön alulra.
KedvelésKedvelés
Szia! Ha hagyományos tortaformában állítom össze, vajon mennyi idő, amíg kiolvad? Miután rátettem a glazúrt, hűtőben tároljuk? Mennyi idő alatt lesz fogyasztható? Köszi előre is a választ 🙂
KedvelésKedvelés
Szia! Hűtőben kell tartani a glazúrozás után. Ha reggel bevonod, kb. estére olvad ki, szóval bőven kell rá hagyni időt.
KedvelésKedvelés