Mi lehet annál rémisztőbb, mint amikor egy tükörfényes mousse szellemből málnavér csöpög? Talán csak az, ha nekem valahogy nem jut belőle. 🙂 Szerencsére azonban teljes kontrollt gyakorlok az otthoni mousse készletek felett, úgyhogy ilyen szarvashiba nem kerülhet a gépezetbe. Sőt! Mivel szerettem volna képekkel dokumentálni a szellemek véres belsejét, kénytelen voltam egy mousse-t már a fotózás során beáldozni, majd felhasított testét hősiesen eltüntetni, nehogy a többi szellemnek inába szálljon a bátorsága. Csak mondjátok, hogy nincs bennem fogékonyság az éteri lények lelki rezdüléseire!
Amennyiben a Halloween-t a kis kísértetek társaságában szeretnétek ünnepelni, azt javaslom, a mousse-okat a buli előtt nem sokkal fejezzétek csak be, mert – szellemekhez méltóan – nagyon gyorsan képesek eltűnni. Nem tudom, ennek lehet-e köze a málnás-fehércsokis krémes beltartalomhoz, de elképzelhető. 🙂
TIPP: A szellem mousse-okat én 7 cm-es átmérőjű félgömb szilikon formákban készítettem. Ha olyan mázlisták vagytok, hogy van kupolásabb alakú formátok, használjátok azt, úgy még kísértethűbbek lesznek!
Halloween-i szellem mousse, azaz málnás-fehércsokis mousse tükörglazúrral – recept
Hozzávalók:
(5 db 7 cm átmérőjű félgömb formához)
Vajas piskótalap:
1 tojás
50 g liszt
50 g porcukor
50 g szobahőmérsékletű vaj
Málnazselé betét:
50 g málna pürésítve (mirelit is jó, és maradhat magosan)
2-3 g porcukor
1 g pektin (almapektin)
Fehércsoki mousse:
1 tojássárgája
70 g tej
1 db lapzselatin
100 g fehér csokoládé aprítva vagy pasztilla formájában
100 g habtejszín behűtve
Fehér tükörglazúr:
56 g víz
75 g kristálycukor
75 g kukoricaszirup, glükóz vagy méz
52 g sűrített tej (tubusos, cukrozott)
2 és 3/4 lap zselatin (4,5 g) (lapzselatin használatáról bővebben itt)
75 g fehér csokoládé aprítva vagy csokilencse formájában
+ egy kevés étcsoki a szellem szeméhez és szájához
Elkészítés:
Első körben elkészítjük a málnazselé betétet, hogy megdermedjen, mire kész a mousse alap. Ehhez a (mirelit) málnát lepürésítjük, és feltesszük főni. Közben a porcukrot elkeverjük a pektinnel, majd a gőzölgő málnához adjuk, és egy-két percig főzzük (buggyanjon is!). Levesszük a tűzről, apró szilikonformákba adagoljuk, és lefagyasztjuk.
Jöhet a vajas piskótalap! Ehhez a puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, elkeverjük benne a tojást, majd beleszórjuk a lisztet is. Sütőpapírral borított tepsin kikenjük a tésztát úgy, hogy majd ki tudjunk belőle szaggatni 5 darab kb. 6-6 és fél cm átmérőjű kört. 180 fokos sütőben – légkeveréssel – 10 perc alatt készre sütjük. A kihűlt vajas lapból pohárral vagy más, méretben alkalmas tárggyal kiszaggatjuk a mousse formáknál kicsit kisebb köröket, a felesleget pedig biztonságos helyre tesszük (gyomor).
Ha megdermedt a málnazselénk, nekiállhatunk a fehércsoki mousse készítésének. Ehhez a lapzselatint jéghideg vízbe áztatjuk. A tojást a tejjel kikeverjük, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett kb. 80 fokig melegítjük. Feloldjuk benne az alaposan kifacsart zselatint, majd a forró folyadékot a fehércsokira öntjük, és homogénre keverjük. A hideg tejszínt habbá verjük, és a langyosra hűlt csokis masszához forgatjuk. A mousse formákat félig megtöltjük a fehércsokis krémmel, majd kiszabadítjuk a málnazselé betéteket a szilikonformákból, és a mousse-ok közepébe nyomjuk. Befedjük a maradék fehércsokis masszával. Zárásként egy-egy piskótakorongot nyomunk a mousse-ok tetejébe úgy, hogy a krémmel vízszintes egységet alkossanak. Lefagyasztjuk jó pár órára.
A tálalás napján (vagy maximum egy nappal korábban) bevonjuk a szellem mousse-okat fehér tükörglazúrral. Ehhez a cukrot a vízzel és glükózzal felforraljuk. Feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd kicsavart lapzselatint. A fehércsokira rámérjük a sűrített tejet, majd ráöntjük a forró zselatinos folyadékot, és homogénre keverjük. A fényes hatás kedvéért lassú fokozaton átbotmixerezzük (ne emelgessük a mixert, hogy minél kevesebb buborék képződjön!). Félrerakjuk hűlni.
Ha nagyjából 40 fokosra hűlt a mirror glaze, a kifagyott mousse-okat kiszabadítjuk a szilikon formákból, és rácsra állítva, egy tálca felett körkörös mozdulatokkal rácsurgatjuk a tükörmázat. Ellenőrizzük, hogy mindenütt tökéletesen befedte-e. Egy kenőkéssel alányúlva leemeljük a mousse-okat a rácsról, és óvatosan áthelyezzük egy tányérra. Behűtjük. (A lecsurgott mirror glaze hűtőben tárolva újra használható, ha túl hamar kifogynánk a szellem mousse-okból.)
Hogy a mousse-ok elnyerjék végső, kísérteties formájukat, egy kevés étcsokit megolvasztunk, ha csak másnap tálaljuk, akkor temperáljuk is, majd habzsákba töltve tágra nyílt szemeket és szájat nyomunk a szellem mousse-ok pofijára. Vigyázzunk, tálalásig nehogy KÍSÉRTÉSbe essünk, és hűlt helye maradjon rémületes kis barátainknak!
A Halloween-i őrülethez találtok még a blogon szellem habcsókos karamelles-csokis pitét, pillecukor pókhálós tortát és szörnyes muffinokat is, rémüldözzetek kedvetekre!
A szellem mousse-ok fehércsokis belsejéhez a recept innen.