Megvan az eddigi leghosszabb posztcímem! Hurrá! Pedig még folytatni is tudtam volna, csak nem mertem. 🙂 Na de amilyen hosszú a cím, nem olyan rövid az elkészítés. 🙂 De nem is olyan hosszú, és szinte bármelyik réteg kihagyható, ha van hozzá szívetek. 🙂 Merthogy több részből áll a torta: kakaós piskótán sósmogyorós roppanós réteg, rajta karamelles csokimousse, végül sárgabarackzselé. Díszítésként csokicsipke és csokilevelek.
A torta ízvilágát egy egész kicsit az Émile cukrászda iszonyatosan finom sósmogyorós-barackos szelete inspirálta. És azt hiszem, ebben a témában nem ez lesz az utolsó variáció nálunk, még van pár ötlet, amit feltétlenül meg kell ennem… Csak ne lenne olyan rövid az a fránya sárgabarack szezon…
A tortakészítés folyamatát természetesen most is malőrök sora kísérte, de a megszokotthoz képest kisebb számban.
Malőr nr. 1. Vannak ugyebár azok az emberek, akik a célnak megfelelő, jól működő eszközöket használnak a tortakészítés során. És vannak azok, akik kartonpapírt tömködnek a tortakarika oldalába, hogy ne csússzon szét a forma használat közben. Előbbiek ősz hajszálainak száma a tortakészítés után megegyezik a tortakészítés előttivel. Utóbbiaknál ugyanezt az egyenletet nem tudjuk felállítani. Főleg akkor nem, amikor a betömködött kartonpapírok mennyisége nem éri el a kívánatos szintet. Na de ez utóbbi táborba való tartozásomnak köszönhetem, hogy volt szerencsém gyönyörködni abban a földi tüneményben, amikor a torta alapja lényegesen kisebb átmérőjű, mint a rajta nyugvó krém (merthogy a szkander versenyben a mousse győzedelmeskedett a tortaforma felett 🙂 ). Sajnos meg nem örökítettem a jelenséget, de legalább annyi történt, hogy sikerült megszüntetnem az állapotot némi kenegetéssel, mert elég laza állagú volt a mousse. És hát a csokicsipke is takar. Mondom én, hogy megéri bíbelődni vele. 🙂
És akkor máris a malőr nr. 2-nél tartunk. Na ez tényleg csak egy apró-cseprő baki, viszont annál bosszantóbb (azt hiszem, ezzel nem fog tudni mindenki azonosulni 🙂 ). Nyilván mindenki látott már vonalzót. Én is. Mindenki tudja, hogy a vonalzón a számozás nem a vonalzó szélénél kezdődik, hanem fél centivel beljebb. Én is. Mindenki, aki leméri a torta magasságát vonalzóval, épp ezért a kapott értékhez hozzáad fél centit. Én nem. Mindenki másnál a csokicsipke addig ér, ameddig tervezte. Nálam meg fél centivel lejjebb. De így legalább könnyebben befér a hűtőpolcra. 🙂
És most tényleg csak ennyi hebehurgyaság történt, nem is értem.
Már csak egy kis technikai megjegyzés, de ez legalább szervesen kötődik a recepthez… Eredetileg a tortába nem tettem zselatint, és úgy is megállt. A szebb szeletelhetőség végett később aztán kipróbáltam zselatinnal is: a receptben már így szerepel. Na nem, mintha én bármilyen körülmények között tudnék szépen szeletelni…
Sósmogyorós karamell-csoki mousse torta sárgabarackkal
Hozzávalók (1 db szétcsúszott 18 cm-es tortakarikához 🙂 )
Kakaós piskótalap:
10 g cukrozatlan kakaópor
40 g liszt
50 g (por)cukor
1 tojás
50 g vaj (szobahőmérsékletű)
Sósmogyorós roppanós réteg:
60 g (crunchy) mogyoróvaj (Tesco-ban, Sparban is kapható)
30 g ostyatörmelék (Ázsia Bt-ben kapható)
15 g fehércsokoládé
Karamell-étcsoki mousse:
100 g cukor
3 tk víz
45 g puha vaj
185 g habtejszín
170 g étcsokoládé
¼ tk só (ízlés szerint több vagy kevesebb)
4 tojás
2 lapzselatin (használati útmutató itt)
Sárgabarack zselé:
150 g sárgabarackpüré passzírozva (kb. 5 sárgabarackból)
1,5 ek porcukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
2 lapzselatin
Csokicsipke és csokilevelek (opcionális):
90 g étcsokoládé
Elkészítés:
A kakaós lappal kezdünk. Ehhez a puha vajat a cukorral kihabosítjuk, majd belekeverjük a tojást, végül hozzáadjuk a kakaóport és a lisztet. Sütőpapíros tepsin elkenjük a tésztát úgy, hogy majd egy 18 cm-es körlapot ki tudjunk belőle vágni. 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, kivágjuk a körlapot, és egy tortakarika aljába illesztjük.
Amíg hűl a piskóta, gyorsan összerakjuk a sósmogyorós roppanós réteget. Ehhez a fehércsokit megolvasztjuk, és összekeverjük a mogyoróvajjal és az ostyatörmelékkel. Ha van darabos mogyoróvajunk, az a legjobb, de simával is finom lesz. A masszával megkenjük a piskótalapot, és hűtőbe tesszük.
Jöhet is a karamell-csoki mousse réteg. Ehhez első körben cukrot karamellizálunk: a cukrot szétterítjük egy lábos aljában kevés vízzel, és aranyszínűre karamellizáljuk. Vigyázzunk, mert gyorsan túlsül, és égett íze lesz. Ha elértük a kívánt színt, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a puha vajat, majd több részletben hozzákeverjük az előzőleg felmelegített tejszínt, és megsózzuk. Homogénre keverjük. Az előzőleg hideg vízbe áztatott lapzselatint kicsavarjuk, és feloldjuk a karamellben, majd beledobjuk a csokit, és alaposan elkeverjük. Ha langyosra hűlt, elkeverjük benne a tojások sárgáját. Közben a fehérjéből kemény habot verünk, és végül óvatosan a mousse-ba forgatjuk. Érdemes a sósságot ellenőrizni, és pótolni, ha szükséges. A mousse-t a ropogós rétegre egyengetjük, és behűtjük.
Ha megdermedt a csoki mousse réteg, elkészítjük a sárgabarackzselét. Ehhez a passzírozott sárgabarack pürét csípősre melegítjük a cukorral, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott lapzselatint. Ha langyosra hűlt, a torta tetejére öntjük, és újból behűtjük. A torta összesen legalább hat órát töltsön hűtőben.
Az érdemi résszel megvagyunk, már csak a cicoma van hátra. Ha energiaszintünk engedi, temperált étcsokiból csokicsipkét készíthetünk a torta köré. Részletes leírást itt találtok. A torta tetején pedig bármilyen csokoládédekoráció jól mutat, például néhány csokilevél (útmutató lépésről lépésre itt).
Ha érdekelnek a csokicsipkével dekorált torták, fehércsokis változatot itt találsz.
Recept kiindulópontja itt.
Kingaaaa! Segítséééeg! Ez a torta izgalmas és mennyei!
Kis csevelyre hozzánk átugró szomszédainkat (meg persze magunkat) leptem meg vele.
A malőr sorozat nekem is összejött:
Malőr nr1.: Két tortaformám van, az egyik kisebb, mint 18 cm, a másik természetesen nagyobb. Mit csinál ilyenkor egy torta fan? Persze, hogy a nagyobb formát választja és 2x-esre véve a mennyiségeket a nagyobb formában készíti el a tortát, ami azért nem 2x nagyobb, mint a 18-as. Így a mousse teljes mennyisége már nem fért a formába. De gond egyszál se, mert jó lesz az a kis “pluszmussz” mondjuk holnap tízórainak, vagy uzsonnának… nem igaz? 😁
Malőr nr2.: A csoki csipke kihívásnak tűnt, ezért gondoltam kis mintákat készítek, amikkel majd a csoki megdermedése után a torta tetejét díszítem. A dermesztésig ment minden, mint a karikacsapás, ám a hűtőből kivett csoki-alkotások gyorsan olvadásnak adták át magukat, így inkább Dalí szerű furcsaságok kerültek a torta tetejére.
A végeredmény? Szürrealista gyönyör a köbön! 😋
Köszi a receptet, ez egy igazán mennyei torta!
KedvelésKedvelés
Szia! 🙂 Szerintem azt a pluszmusszt nagyon megérdemelted. 🙂 És nagyon örülök, hogy ízlett a torta! A csokicsipkénél szerintem az lehetett a gond, hogy nem sikerült jól a temperálás. Használtál hőmérőt?
KedvelésKedvelés
26 cm átmérőjű tortaformához duplázni kell az adagokat?
KedvelésKedvelés
Igen!
KedvelésKedvelés
Szia,
Én azt szeretnék kérdezni, hogy az ostya törmelék kihagyható? Esetleg házilag elkészíthető? Ha igen miből?
Válaszod előre is köszönöm 😊
KedvelésKedvelés
Szia! cornflake-szel, bármilyen ropogós müzlivel, granolával helyettesítheted, akár puffasztott rizst is használhatsz.
KedvelésKedvelés