Sósmogyorós karamell-csoki mousse torta sárgabarackkal és csokicsipkével

Sósmogyorós karamell-csoki mousse torta recept csokicsipkével és csoki levelekkel

Megvan az eddigi leghosszabb posztcímem! Hurrá! Pedig még folytatni is tudtam volna, csak nem mertem. 🙂 Na de amilyen hosszú a cím, nem olyan rövid az elkészítés. 🙂 De nem is olyan hosszú, és szinte bármelyik réteg kihagyható, ha van hozzá szívetek. 🙂 Merthogy több részből áll a torta: kakaós piskótán sósmogyorós roppanós réteg, rajta karamelles csokimousse, végül sárgabarackzselé. Díszítésként csokicsipke és csokilevelek.

A torta ízvilágát egy egész kicsit az Émile cukrászda iszonyatosan finom sósmogyorós-barackos szelete inspirálta. És azt hiszem, ebben a témában nem ez lesz az utolsó variáció nálunk, még van pár ötlet, amit feltétlenül meg kell ennem… Csak ne lenne olyan rövid az a fránya sárgabarack szezon…

A tortakészítés folyamatát természetesen most is malőrök sora kísérte, de a megszokotthoz képest kisebb számban. 

Malőr nr. 1. Vannak ugyebár azok az emberek, akik a célnak megfelelő, jól működő eszközöket használnak a tortakészítés során. És vannak azok, akik kartonpapírt tömködnek a tortakarika oldalába, hogy ne csússzon szét a forma használat közben. Előbbiek ősz hajszálainak száma a tortakészítés után megegyezik a tortakészítés előttivel. Utóbbiaknál ugyanezt az egyenletet nem tudjuk felállítani. Főleg akkor nem, amikor a betömködött kartonpapírok mennyisége nem éri el a kívánatos szintet. Na de ez utóbbi táborba való tartozásomnak köszönhetem, hogy volt szerencsém gyönyörködni abban a földi tüneményben, amikor a torta alapja lényegesen kisebb átmérőjű, mint a rajta nyugvó krém (merthogy a szkander versenyben a mousse győzedelmeskedett a tortaforma felett 🙂 ). Sajnos meg nem örökítettem a jelenséget, de legalább annyi történt, hogy sikerült megszüntetnem az állapotot némi kenegetéssel, mert elég laza állagú volt a mousse. És hát a csokicsipke is takar. Mondom én, hogy megéri bíbelődni vele. 🙂

És akkor máris a malőr nr. 2-nél tartunk. Na ez tényleg csak egy apró-cseprő baki, viszont annál bosszantóbb (azt hiszem, ezzel nem fog tudni mindenki azonosulni 🙂 ). Nyilván mindenki látott már vonalzót. Én is. Mindenki tudja, hogy a vonalzón a számozás nem a vonalzó szélénél kezdődik, hanem fél centivel beljebb. Én is. Mindenki, aki leméri a torta magasságát vonalzóval, épp ezért a kapott értékhez hozzáad fél centit. Én nem. Mindenki másnál a csokicsipke addig ér, ameddig tervezte. Nálam meg fél centivel lejjebb. De így legalább könnyebben befér a hűtőpolcra. 🙂 

És most tényleg csak ennyi hebehurgyaság történt, nem is értem. 

Már csak egy kis technikai megjegyzés, de ez legalább szervesen kötődik a recepthez… Eredetileg a tortába nem tettem zselatint, és úgy is megállt. A szebb szeletelhetőség végett később aztán kipróbáltam zselatinnal is: a receptben már így szerepel. Na nem, mintha én bármilyen körülmények között tudnék szépen szeletelni…

 Sósmogyorós karamell-csoki mousse torta recept csokicsipkével és csoki levelekkel

Sósmogyorós karamell-csoki mousse torta sárgabarackkal

 

Hozzávalók (1 db szétcsúszott 18 cm-es tortakarikához 🙂 )

Kakaós piskótalap:

10 g cukrozatlan kakaópor

40 g liszt

50 g (por)cukor

1 tojás

50 g vaj (szobahőmérsékletű)

Sósmogyorós roppanós réteg:

60 g (crunchy) mogyoróvaj (Tesco-ban, Sparban is kapható)

30 g ostyatörmelék (Ázsia Bt-ben kapható)

15 g fehércsokoládé

Karamell-étcsoki mousse:

100 g cukor

3 tk víz

45 g puha vaj

185 g habtejszín

170 g étcsokoládé

¼ tk só (ízlés szerint több vagy kevesebb)

4 tojás

2 lapzselatin (használati útmutató itt)

Sárgabarack zselé:

150 g sárgabarackpüré passzírozva (kb. 5 sárgabarackból)

1,5 ek porcukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)

2 lapzselatin

Csokicsipke és csokilevelek (opcionális):

90 g étcsokoládé

Sárgabarackos karamell-csoki mousse torta mogyorós roppanós réteggel, csokicsipkével és csoki levelekkel

Elkészítés:

A kakaós lappal kezdünk. Ehhez a puha vajat a cukorral kihabosítjuk, majd belekeverjük a tojást, végül hozzáadjuk a kakaóport és a lisztet. Sütőpapíros tepsin elkenjük a tésztát úgy, hogy majd egy 18 cm-es körlapot ki tudjunk belőle vágni. 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, kivágjuk a körlapot, és egy tortakarika aljába illesztjük.

Amíg hűl a piskóta, gyorsan összerakjuk a sósmogyorós roppanós réteget. Ehhez a fehércsokit megolvasztjuk, és összekeverjük a mogyoróvajjal és az ostyatörmelékkel. Ha van darabos mogyoróvajunk, az a legjobb, de simával is finom lesz. A masszával megkenjük a piskótalapot, és hűtőbe tesszük.

Jöhet is a karamell-csoki mousse réteg. Ehhez első körben cukrot karamellizálunk: a cukrot szétterítjük egy lábos aljában kevés vízzel, és aranyszínűre karamellizáljuk. Vigyázzunk, mert gyorsan túlsül, és égett íze lesz. Ha elértük a kívánt színt, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a puha vajat, majd több részletben hozzákeverjük az előzőleg felmelegített tejszínt, és megsózzuk. Homogénre keverjük. Az előzőleg hideg vízbe áztatott lapzselatint kicsavarjuk, és feloldjuk a karamellben, majd beledobjuk a csokit, és alaposan elkeverjük. Ha langyosra hűlt, elkeverjük benne a tojások sárgáját. Közben a fehérjéből kemény habot verünk, és végül óvatosan a mousse-ba forgatjuk. Érdemes a sósságot ellenőrizni, és pótolni, ha szükséges. A mousse-t a ropogós rétegre egyengetjük, és behűtjük.

Ha megdermedt a csoki mousse réteg, elkészítjük a sárgabarackzselét. Ehhez a passzírozott sárgabarack pürét csípősre melegítjük a cukorral, majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kinyomkodott lapzselatint. Ha langyosra hűlt, a torta tetejére öntjük, és újból behűtjük. A torta összesen legalább hat órát töltsön hűtőben.

Az érdemi résszel megvagyunk, már csak a cicoma van hátra. Ha energiaszintünk engedi, temperált étcsokiból csokicsipkét készíthetünk a torta köré. Részletes leírást itt találtok. A torta tetején pedig bármilyen csokoládédekoráció jól mutat, például néhány csokilevél (útmutató lépésről lépésre itt). 

Ha érdekelnek a csokicsipkével dekorált torták, fehércsokis változatot itt találsz. 

Sárgabarackos karamell-csoki mousse torta mogyorós roppanós réteggel, csokikerítéssel és csoki levelekkel - recept

Recept kiindulópontja itt.

6 gondolat “Sósmogyorós karamell-csoki mousse torta sárgabarackkal és csokicsipkével” bejegyzéshez

  1. Kingaaaa! Segítséééeg! Ez a torta izgalmas és mennyei!

    Kis csevelyre hozzánk átugró szomszédainkat (meg persze magunkat) leptem meg vele.

    A malőr sorozat nekem is  összejött:
    Malőr nr1.: Két tortaformám van, az egyik kisebb, mint 18 cm, a másik természetesen nagyobb. Mit csinál ilyenkor egy torta fan? Persze, hogy a nagyobb formát választja és 2x-esre véve a mennyiségeket a nagyobb formában készíti el a tortát, ami azért nem 2x nagyobb, mint a 18-as. Így a mousse teljes mennyisége már nem fért a formába. De gond egyszál se, mert jó lesz az a kis “pluszmussz” mondjuk holnap tízórainak, vagy uzsonnának… nem igaz? 😁

    Malőr nr2.: A csoki csipke kihívásnak tűnt, ezért gondoltam kis mintákat készítek, amikkel majd a csoki megdermedése után a torta tetejét díszítem. A dermesztésig ment minden, mint a karikacsapás, ám a hűtőből kivett csoki-alkotások gyorsan olvadásnak adták át magukat, így inkább Dalí szerű furcsaságok kerültek a torta tetejére.

    A végeredmény? Szürrealista gyönyör a köbön! 😋

    Köszi a receptet, ez egy igazán mennyei torta!

    Kedvelés

    1. Szia! 🙂 Szerintem azt a pluszmusszt nagyon megérdemelted. 🙂 És nagyon örülök, hogy ízlett a torta! A csokicsipkénél szerintem az lehetett a gond, hogy nem sikerült jól a temperálás. Használtál hőmérőt?

      Kedvelés

  2. Szia,
    Én azt szeretnék kérdezni, hogy az ostya törmelék kihagyható? Esetleg házilag elkészíthető? Ha igen miből?
    Válaszod előre is köszönöm 😊

    Kedvelés

Hozzászólás