Sós karamelles-mascarponés répatorta törökmézzel és egy pici bátorsággal

sós karamelles-mascarponés répatorta recept házi törökmézzel

A nagycsaládos létnek rengeteg előnye van, többek között az, hogy sosem kell gondolkodásra időt fecsérelni: épp elkezdenénk mélázni, milyen tortát süssünk, amikor is 47 darab remek ötlet érkezik, melyek nagy része – legalább nyomokban – Nutellát vagy csokit tartalmaz. És ha az ember lánya egy pillanatra nem figyel, már össze is dobta a kétezredik csokitortáját. Na de én most résen voltam, és mivel jómagam lévén az egyik ünnepelt, az a merész gondolatom támadt, hogy olyan tortát sütök, amihez nekem van kedvem: sós karamelles répatortát. Járulékos költségként bekalkulálva a felbőszült embertársak megszelidítését, úgy döntöttem, megéri.

Kiderült azonban, kár volt aggodalmaskodással akár egy percet is eltöltenem: a sós karamelles répatorta nem olyasmi, amivel fel tudom bosszantani a családot, egyetlen valamirevaló szemrehányó pillantást sem sikerült bezsebelnem, pedig voltunk néhányan. Sőt, rég aratott tortám ekkora sikert! 

Jöjjön is a recept!

sós karamelles-mascarponés répatorta recept házi törökmézzel

Sós karamelles-mascarponés répatorta törökmézzel – recept

 

Hozzávalók (18 cm-es, 4 lapos tortához):

Répatorta:

4 tojás

320 g finomítatlan nádcukor

160 g olaj

320 g reszelt répa

2 nagy tk sütőpor

160 g liszt

60 g zabliszt

100 g darált mandula

4 ek (frissen facsart) narancslé

1 és 1/2 kk mézeskalács fűszer

csipet só

Sós karamell:

70 g cukor

140 g habtejszín (szobahőmérsékletű)

1 ek víz

Mascarponehab:

500 g mascarpone

400 g habtejszín hidegen

90 g porcukor

őrölt vanília

Karamell glaze a csurgatáshoz:

(recept innen)

30 g cukor

20 g méz

55 g habtejszín szobahőmérsékleten

5 g vaj

15 g fehér csoki

1/2 lapzselatin

+ házi törökméz a díszítéshez

sós karamelles-mascarponés répatorta recept házi törökmézzel

 

Elkészítés:

Több lehetőségünk is van a kezdésre, mert a répatorta piskótája és a sós karamell is elkészíthető előre.

A répatortához a tojást a cukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk az olajat, narancslevet és reszelt répát. (Remélem, nem feltételezitek, hogy komolyan lereszelek ennyi répát: aprítóban egy perc alatt megvan.) Beleszitáljuk a liszteket, a darált mandulát, a sütőport és a fűszereket. Elkeverjük. Két 18 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, egyenlően elosztjuk bennük a masszát, és 180 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Kiszabadítjuk a formából: ha púpos, fejre állítva, rácson hagyjuk kihűlni. A kihűlt répatortákat kettébe vágjuk. 

A sós karamellhez a cukrot a vízzel egy széles lábasban elkezdjük karamellizálni közepes lángon. Ha elérte a halvány borostyán színt, hozzáöntjük a közben felforrósított tejszínt, és pár perc alatt besűrítjük. Végül nagyon alaposan megsózzuk (bátran kóstolgassuk közben, csúnyán leég majd a nyelvünk! 🙂 ). Félretesszük hűlni. Ha előző nap készítjük, hűtőbe tesszük, és felhasználás előtt picit rámelegítünk (mikróban), hogy kenhető legyen.  

Elkészítjük a mascarponehabot. Ehhez a mascarponét a hideg habtejszínnel, vaníliával és porcukorral habbá verjük.

Jöhet a sós karamelles répatorta összeállítása! Az eltisztított tortaformában kezdjük a rétegzést a következő sorrendben: répatorta lap, sós karamell, mascarpone és így tovább. Az utolsó répatorta lapra már csak mascarponehabot kenünk. Úgy gazdálkodjunk, hogy maradjon a krémből a torta oldalára és a habrózsákhoz is! A tortát legalább egy órára hűtőbe tesszük, majd leszedjük róla a tortakarikát, és körbekenjük a tortát a maradék mascarponehabbal. A sima felszín eléréséhez segítség itt

sós karamelles-mascarponés répatorta recept házi törökmézzel

Újabb hűtés következik. Ezalatt elkészítjük a karamell glaze-t a csurgatáshoz. Ehhez a cukrot pici vízzel karamellizáljuk. Ha szép színt kapott, hozzáadjuk a mézet és a közben felforrósított habtejszínt. Egy-két percig melegítjük, majd feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kifacsart lapzselatint. Végül belekeverjük a vajat és a fehér csokit, és megsózzuk. Megvárjuk, amíg kicsit kihűl, majd kancsóból vagy habzsákból a torta felső peremére csorgatjuk. FONTOS! Mindenképp a torta vízszintes síkjára folyassuk a glaze-t, mert ha valahol csak az oldalára kerül, ott lecsúszik! (Persze arra rásegíthetünk, hogy elinduljon lefelé a csurgás, a lényeg csak az, hogy a torta tetején mindenképp legyen!) A tortát behűtjük.

Ha megdermedt a karamell glaze, jöhet a dekorálás! A mascarponehabot csillagcsöves habzsákba töltjük (nálam M1), és körben pamacsokat nyomunk a torta tetejére. Végül a házi törökmézből kis darabokat törünk, és a habrózsák közé ékeljük.

Boldogság! 🙂 

Sós karamelles-mascarponés témában ajánlom ezt a csokis paszternáktortát és ezt a körtés-mascarponés tartot is. Ha pedig kedvelitek a naracssárga növényeket, próbáljátok ki a sütőtökös sajttortát!

sós karamelles-mascarponés répatorta recept házi törökmézzel

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

14 gondolat “Sós karamelles-mascarponés répatorta törökmézzel és egy pici bátorsággal” bejegyzéshez

  1. Nálam a csokitorta és Feketeerdő torta a csúcs. A répát a levesben, vagy köretnek szeretem. A zabot pedig egyék a lovak.

    Kedvelés

    1. Mondjuk 2 nagy csipetet mondanék, de ezt sajnos pont mindig csak szórni szoktam, sosem mértem még. Egész biztosan több kell, mint amennyit magadtól tennél. 🙂 Amikor már nem olyan forró, szoktam kóstolgatni, és utánsózni.

      Kedvelés

  2. Nagy sikere volt egy szülinapi összejövetelen, azok is dicsérték, akik sosem ettek még répatortát illetve azt állították, hogy nem szeretik. 🙂 A zabliszt és a reszelt répa emeli a rosttartalmát, és a darált mandula is remek ötlet bele. Nálunk ötöst kapott ez a torta.

    Kedvelés

  3. Kedves Kinga!

    Készülök elkészíteni a répatortádat. Többször átolvastam már a receptet, és az lenne a kérdésem, hogy a sós karamellnél illetve a glaze készítésénél is szobahőmérsékletű tejszínt kell használni a recept szerint, ami utána felmelegítésre kerül. Ennek van jelentősége, hogy szobahőmérsékletű legyen? Bocsánat, ha nagyon bugyuta a kérdés, de nem akarok ezen “elcsúszni”.

    Kedvelés

    1. Szia! A kérdés csöppet sem bugyuta. A hűtött tejszín, ha gyorsan melegítjük, kicsapódhat, különválik benne a zsír. Ezért biztonságosabb, ha eleve nem hideg tejszínnel indítunk. Jó munkát a tortához!

      Kedvelés

  4. Köszönöm szépen a gyors választ, ma is tanultam valamit, isteni jól néznek ki a tortáid, már sokkal szemeztem, de még nem mertem nekiállni egyiknek sem, de most veszem a bátorságot. 🙂

    Kedvelés

  5. Érdeklődni szeretnék, hogy ha 26-cm-es formában sütöm meg a tortát, és arányosan növelem a hozzávalók adagját, akkor várhatom-e, hogy jól sikerüljön?! 😀

    Kedvelés

  6. Kedves Kinga!
    Elkészítettem a tortádat egy egészen pici módosítással. Zabliszt helyett sima rétes lisztet használtam. A torta fenomenális, fantasztikus és még fokozhatnám. Persze küllemre nem lett olyan szép, mint a tiéd (abszolút kezdő vagyok), de gyakorolni fogom még sokszor! Köszönöm a receptet!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s