A nagycsaládos létnek rengeteg előnye van, többek között az, hogy sosem kell gondolkodásra időt fecsérelni: épp elkezdenénk mélázni, milyen tortát süssünk, amikor is 47 darab remek ötlet érkezik, melyek nagy része – legalább nyomokban – Nutellát vagy csokit tartalmaz. És ha az ember lánya egy pillanatra nem figyel, már össze is dobta a kétezredik csokitortáját. Na de én most résen voltam, és mivel jómagam lévén az egyik ünnepelt, az a merész gondolatom támadt, hogy olyan tortát sütök, amihez nekem van kedvem: sós karamelles répatortát. Járulékos költségként bekalkulálva a felbőszült embertársak megszelidítését, úgy döntöttem, megéri.
Kiderült azonban, kár volt aggodalmaskodással akár egy percet is eltöltenem: a sós karamelles répatorta nem olyasmi, amivel fel tudom bosszantani a családot, egyetlen valamirevaló szemrehányó pillantást sem sikerült bezsebelnem, pedig voltunk néhányan. Sőt, rég aratott tortám ekkora sikert!
Jöjjön is a recept!
Sós karamelles-mascarponés répatorta törökmézzel – recept
Hozzávalók (18 cm-es, 4 lapos tortához):
Répatorta:
4 tojás
320 g finomítatlan nádcukor
160 g olaj
320 g reszelt répa
2 nagy tk sütőpor
160 g liszt
60 g zabliszt
100 g darált mandula
4 ek (frissen facsart) narancslé
1 és 1/2 kk mézeskalács fűszer
csipet só
Sós karamell:
70 g cukor
140 g habtejszín (szobahőmérsékletű)
1 ek víz
só
Mascarponehab:
500 g mascarpone
400 g habtejszín hidegen
90 g porcukor
őrölt vanília
Karamell glaze a csurgatáshoz:
(recept innen)
30 g cukor
20 g méz
55 g habtejszín szobahőmérsékleten
5 g vaj
15 g fehér csoki
1/2 lapzselatin
só
+ házi törökméz a díszítéshez
Elkészítés:
Több lehetőségünk is van a kezdésre, mert a répatorta piskótája és a sós karamell is elkészíthető előre.
A répatortához a tojást a cukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk az olajat, narancslevet és reszelt répát. (Remélem, nem feltételezitek, hogy komolyan lereszelek ennyi répát: aprítóban egy perc alatt megvan.) Beleszitáljuk a liszteket, a darált mandulát, a sütőport és a fűszereket. Elkeverjük. Két 18 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, egyenlően elosztjuk bennük a masszát, és 180 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Kiszabadítjuk a formából: ha púpos, fejre állítva, rácson hagyjuk kihűlni. A kihűlt répatortákat kettébe vágjuk.
A sós karamellhez a cukrot a vízzel egy széles lábasban elkezdjük karamellizálni közepes lángon. Ha elérte a halvány borostyán színt, hozzáöntjük a közben felforrósított tejszínt, és pár perc alatt besűrítjük. Végül nagyon alaposan megsózzuk (bátran kóstolgassuk közben, csúnyán leég majd a nyelvünk! 🙂 ). Félretesszük hűlni. Ha előző nap készítjük, hűtőbe tesszük, és felhasználás előtt picit rámelegítünk (mikróban), hogy kenhető legyen.
Elkészítjük a mascarponehabot. Ehhez a mascarponét a hideg habtejszínnel, vaníliával és porcukorral habbá verjük.
Jöhet a sós karamelles répatorta összeállítása! Az eltisztított tortaformában kezdjük a rétegzést a következő sorrendben: répatorta lap, sós karamell, mascarpone és így tovább. Az utolsó répatorta lapra már csak mascarponehabot kenünk. Úgy gazdálkodjunk, hogy maradjon a krémből a torta oldalára és a habrózsákhoz is! A tortát legalább egy órára hűtőbe tesszük, majd leszedjük róla a tortakarikát, és körbekenjük a tortát a maradék mascarponehabbal. A sima felszín eléréséhez segítség itt.
Újabb hűtés következik. Ezalatt elkészítjük a karamell glaze-t a csurgatáshoz. Ehhez a cukrot pici vízzel karamellizáljuk. Ha szép színt kapott, hozzáadjuk a mézet és a közben felforrósított habtejszínt. Egy-két percig melegítjük, majd feloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd alaposan kifacsart lapzselatint. Végül belekeverjük a vajat és a fehér csokit, és megsózzuk. Megvárjuk, amíg kicsit kihűl, majd kancsóból vagy habzsákból a torta felső peremére csorgatjuk. FONTOS! Mindenképp a torta vízszintes síkjára folyassuk a glaze-t, mert ha valahol csak az oldalára kerül, ott lecsúszik! (Persze arra rásegíthetünk, hogy elinduljon lefelé a csurgás, a lényeg csak az, hogy a torta tetején mindenképp legyen!) A tortát behűtjük.
Ha megdermedt a karamell glaze, jöhet a dekorálás! A mascarponehabot csillagcsöves habzsákba töltjük (nálam M1), és körben pamacsokat nyomunk a torta tetejére. Végül a házi törökmézből kis darabokat törünk, és a habrózsák közé ékeljük.
Boldogság! 🙂
Sós karamelles-mascarponés témában ajánlom ezt a csokis paszternáktortát és ezt a körtés-mascarponés tartot is. Ha pedig kedvelitek a naracssárga növényeket, próbáljátok ki a sütőtökös sajttortát!
Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!
Nálam a csokitorta és Feketeerdő torta a csúcs. A répát a levesben, vagy köretnek szeretem. A zabot pedig egyék a lovak.
KedvelésKedvelés
Egyszer azért szerintem érdemes kipróbálni. 🙂
KedvelésKedvelés
Megkérdezhetem, hogy mennyi só kell bele kb.?
KedvelésKedvelés
Mondjuk 2 nagy csipetet mondanék, de ezt sajnos pont mindig csak szórni szoktam, sosem mértem még. Egész biztosan több kell, mint amennyit magadtól tennél. 🙂 Amikor már nem olyan forró, szoktam kóstolgatni, és utánsózni.
KedvelésKedvelés
Nagy sikere volt egy szülinapi összejövetelen, azok is dicsérték, akik sosem ettek még répatortát illetve azt állították, hogy nem szeretik. 🙂 A zabliszt és a reszelt répa emeli a rosttartalmát, és a darált mandula is remek ötlet bele. Nálunk ötöst kapott ez a torta.
KedvelésKedvelés
Ó, de jó, nagyon örülök! És köszönöm a kedves visszajelzést. 🙂
KedvelésKedvelés
Kedves Kinga!
Készülök elkészíteni a répatortádat. Többször átolvastam már a receptet, és az lenne a kérdésem, hogy a sós karamellnél illetve a glaze készítésénél is szobahőmérsékletű tejszínt kell használni a recept szerint, ami utána felmelegítésre kerül. Ennek van jelentősége, hogy szobahőmérsékletű legyen? Bocsánat, ha nagyon bugyuta a kérdés, de nem akarok ezen “elcsúszni”.
KedvelésKedvelés
Szia! A kérdés csöppet sem bugyuta. A hűtött tejszín, ha gyorsan melegítjük, kicsapódhat, különválik benne a zsír. Ezért biztonságosabb, ha eleve nem hideg tejszínnel indítunk. Jó munkát a tortához!
KedvelésKedvelés
Köszönöm szépen a gyors választ, ma is tanultam valamit, isteni jól néznek ki a tortáid, már sokkal szemeztem, de még nem mertem nekiállni egyiknek sem, de most veszem a bátorságot. 🙂
KedvelésKedvelés
Nagyon szívesen! És hajrá! 🙂
KedvelésKedvelés
Érdeklődni szeretnék, hogy ha 26-cm-es formában sütöm meg a tortát, és arányosan növelem a hozzávalók adagját, akkor várhatom-e, hogy jól sikerüljön?! 😀
KedvelésKedvelés
Ó, bocsánat, nem vettem észre a kérdésed. Igen, várhatod! 🙂
KedvelésKedvelés
Kedves Kinga!
Elkészítettem a tortádat egy egészen pici módosítással. Zabliszt helyett sima rétes lisztet használtam. A torta fenomenális, fantasztikus és még fokozhatnám. Persze küllemre nem lett olyan szép, mint a tiéd (abszolút kezdő vagyok), de gyakorolni fogom még sokszor! Köszönöm a receptet!
KedvelésKedvelés
Kedves Erika! Köszönöm a kedves és lelkes visszajelzésed, nagyon örülök, hogy ízlett a torta. További kellemes gyakorlást! 🙂 Kinga
KedvelésKedvelés