Emeletes madaras torta: cukisági faktor kimaxolva :)

Madaras torta készítése fondanttal, egyszerű fondant madárfészek útmutató

Adva van a világ legédesebb hétévese, no meg egy kívánság: madaras szülinapi bulit szeretne madaras dekorációval, madaras kincskereséssel és természetesen emeletes madaras tortával. A vágyak nem tértek el lényegesen a tavalyitól, csak a tematika váltott Jégvarázsról tollas barátainkra (az Elsás buli beszámolót itt találjátok). Mivel a családi szülinapozásnál az éves diktatúra-keretemet már ellőttem, most nem volt mese: az óhaj parancsként funkcionált, a madarak megszállták a lakást. 🙂 

Kiscsaj nem vette félvállról a tervezést, és messze túlértékelve ornitológusi kvalitásaimat, a tortára mindenféle őszapókat és süvöltőket vizualizált. Az összes meggyőző erőmet latba kellett vetnem, hogy elhitessem beláttassam vele: a stilizált madarak lényegesen cukibbak, mint egy élethű pyrrhula pyrrhula (na ki tudja, mi az? 🙂 ). Hál’istennek a minden realisztikusságot nélkülöző végeredménnyel is totálisan elégedett volt.

És akkor jöjjenek is az ötletek a tökéletesen élethűtlen emeletes madaras tortához, garázdálkodjatok köztük szabadon! (Belül a torta amúgy a verhetetlen nutellás. 🙂 )

Madaras torta készítése fondanttal, egyszerű fondant madárfészek útmutató

 

Madaras torta készítése

 

Emeletes torta 1×1:

Emeletes torta készítésénél a legfontosabb feladatunk annak biztosítása, hogy az alsó torta ne rogyjon be a felső súlya alatt. Ehhez két alapvető dolgot szükséges megtennünk: 1. a felső tortát tortakartonostul tesszük az alsóra, 2. a földszinti tortába néhány tartóoszlopot fabrikálunk. Ezek segítségével a felső torta súlya szétoszlik, és nem az alsó tortára, hanem a tartóoszlopokra nehezedik.

Folyamat: Először mindkét tortát külön-külön leburkoljuk. A felső tortát még betöltés előtt akkora tortakartonra állítjuk, ami nem fog kilátszani a fondantburkolat alól. Az alsó tortába néhány, a torta magasságával megegyező méretű tartóoszlopot döfünk. Ennek legolcsóbb és legegyszerűbb kivitelezése vastag szívószállal történik: az emelet tervezett helye alá a felső torta átmérőjének függvényében 3-4-5 szívószálat szúrunk. Én a 12 cm-es felső torta alá 3-t tettem. Úgy a legkönnyebb a szívószál méretre vágása, ha beszúrjuk a szívószálat tövig a tortába, majd icipicit kijjebb húzzuk, hogy odaférjen az olló, és a megfelelő helyen elvágjuk. Persze vannak direkt céleszközök is a feladatra fából, egy szívószál árának sokszorosáért, de ha csak két szintről van szó, a szívószál tökéletes megoldás.

Végül a felső tortát tortakartonostul az alsóra helyezzük – hogy ne csússzanak el egymáson, az alsó torta tetejére kenhetünk egy kis krémet ragasztó gyanánt. Az emeleti torta fondantburkolását lefele simogatva hozzáigazítjuk az alsó tortához, majd jöhet a dekorálás!

Fondant kismadarak készítése egyszerűen

A fondant madárka készítésénél aztán semmi nem egyszerűbb! Fogunk egy gombóc fondantot, golyót formázunk belőle, majd asszimetrikus csepp alakúra simogatjuk. Mini szívkiszúróval szárnyakat és faroktollat nyomunk, csőrnek egy pici kúpot készítünk (zárt csőr), vagy egy kis fondantgolyót szikével bemetszünk (nyitott csőr), mindent összeillesztünk kis vízzel vagy ehető ragasztóval, és száradni hagyjuk. Érdemes a tortakészítés előtt pár nappal összeügyködni a madarakat, hogy a nagy napra szilárdak legyenek.

egyszerű fondant madár készítése madaras tortára

A torta oldalára is készítünk madarakat. Én legyártottam egy egyszerű kis madársablont kartonból, és annak mentén vágtam ki a kinyújtott fondantból a madarakat egy szikével. A szárny itt is szívkiszúróval készült.

Madárfészek fondantból egyszerűen

A fondant madárfészek elkészítéséhez fogunk egy fokhagymanyomót, és hosszú szálakat nyomunk vele barna fondantból, pont úgy, mint a focilabda tortánál a fondant fű esetén, annyi különbséggel, hogy itt kimondottan hosszúra hagyjuk a szálakat. Nagyjából 3 adag elég lesz. A kinyomott fészekszálakat kötegestül (ne szedjük szét szálakra!) köralakban elrendezzük: minél hevenyészettebb, annál autentikusabb. A fondant fészket a torta tetejére biggyesztjük, majd beleültetjük a madárkákat.

Madárfészek készítése fondantból egyszerűen
Az esti félhomályban félkézzel történő fotózás nem az erősségem. 🙂

Egyebek

A cukisági faktort növelendő, minden talpalatnyi helyre jusson néhány virág vagy szívecske, lehetőleg pasztell színekben.

Tortaszegélynek a legegyszerűbb választás egy füves rétet imitáló hullámos tetejű fondant csík, az illesztéseknél kis levelekkel takarva. Nagyjából ennyi. 🙂 

Ezt az emeletes, cukorcsipkés tortát is lessétek meg, elég csajos! 🙂 

Emeletes madaras torta készítése - egyszerű fondant fészek és madár útmutató

 

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

4 gondolat “Emeletes madaras torta: cukisági faktor kimaxolva :)” bejegyzéshez

  1. Nagyon tetszik az emeletes madaras torta. Szeretném elkészíteni. Hány centis az alsó torta, és hány tojásból készült?
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Lia

    Kedvelés

    1. Örülök, hogy tetszik! Ez egy pici torta, az alsó 18 cm átmérőjű, és 2 tojásból készült (a nutellás tortánál szereplő recept szerint), 3 lapba vágva.

      Kedvelés

Hozzászólás