Feketeerdő torta házilag – semmi műhab, semmi pudingpor!

Feketeerdő torta házilag ombre díszítéssel - recept

Ritkán csinálok nagy klasszikust, mert szeretek új ízekkel kísérletezni, de megvan annak is a varázsa, amikor egy jól ismert desszertet, tortát szab az ember a saját képére. Most ez utóbbi történt, és nagyon élveztem. A feketeerdő torta kiterjedtebb családomban nagy népszerűségnek örvend, és mivel szépséges korba ért a keresztapám, gondoltam, kiötlök az ünneplésére egy saját házi verziót, ami tökéletesen műhab- és pudingpormentes (úgy tapasztaltam, cukrászdai körülmények között az ilyen ritka, mint a fehér holló! 😦 ) Hogy kellőképpen sokat tudjak játszadozni, a torta ombre design-t kapott. 🙂 

Feketeerdő torta házilag ombre díszítéssel - recept

 

Feketeerdő torta házilag, ombre díszítéssel – recept

Hozzávalók (25 cm-es tortaformához):

 

Amerikai típusú kakaós piskóta:

3 db tojás

2,25 dl olaj

2 dl tejföl

2,25 dl víz

300 g cukor

255 g liszt

105 g cukrozatlan kakaópor

3 nagyon csapott tk szódabikarbóna

nagy csipetnyi só

Meggyes töltelék:

630 g magozott meggy (mirelit is jó)

80 g cukor

60 g keményítő

90 g tej

pici citromlé (ízlés kérdése, el is maradhat)

Tejszínhabos krém:

400 g habtejszín hidegen

100 g mascarpone

60 g porcukor

2 csomag habfixáló

Mascarponés csokihab:

350 g tejcsokoládé

350 g mascarpone

350 g habtejszín hidegen

A torta oldalára az ombre díszítéshez (opcionális):

100 g mascarpone

100 g habtejszín hidegen

kb. 25 g porcukor

+ kakaópor

A torta tetejére a habrózsákhoz (opcionális):

(A szükséges mennyiség függ a díszítési technikától)

120 g tejcsokoládé

120 g mascarpone

120 g habtejszín hidegen

Feketeerdő torta házilag ombre díszítéssel - recept

 

Elkészítés:

Az amerikai kakaós piskótát már a betöltés előtti napon is elkészíthetjük, de aznap is lehet. A nedves hozzávalókat összekeverjük egy tálban, a szárazakat egy másikban, majd összeöntjük a kettőt, és eldolgozzuk. Egy – az alján sütőpapírral borított – 25 cm-es tortaformába öntjük a masszát, és 160 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. (Sütőfüggő, de ez nagyjából 45-50 perc.) Kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan 3 lapba vágjuk.

A meggyes töltelék is elkészíthető korábban, akár előző nap. Ehhez a meggyet lepürésítjük, és feltesszük főni a cukorral. A keményítőt kikeverjük a tejjel, és hozzáadjuk a forró meggypüréhez. Alacsony lángon sűrűre főzzük. Ízlés szerint kis citromlével igazíthatunk rajta. Lefóliázzuk a felületét, hogy ne bőrösödjön, és hűtőbe tesszük.

A tejszínhabos krémhez a hideg tejszínt a mascarponéval, porcukorral és habfixálóval kihabosítjuk, és hűtőbe tesszük.

A mascarponés csokikrémhez a csokit megolvasztjuk, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A hideg tejszínt kihabosítjuk a mascarponéval, majd kis adagokban a kihűlt csokihoz adjuk, mindig alaposan elkeverve. Azonnal is használható, de hűthetjük is. A torta oldalát egyenletesen körbekenni, és habzsákból rózsákat nyomni azonban a frissen bekevert, nem hűtött krémmel sokkal könnyebb, és a végeredmény is szebb. (A tetejére a díszítéshez feltétlenül friss krémet használjunk!)

Összeállítjuk a tortát. Én a középső piskótalapot szoktam alulra tenni. Óvatosan pakolgassuk a lapokat, mert elég kényesek! Ahhoz, hogy a tipikus feketeerdő torta csíkozott mintája kijöjjön, a piskótalapra habzsákból koncentrikus körökben nyomunk mindhárom töltelékből, így:

Feketeerdő torta készítése házilag - recept 

Persze a krémek sorrendje tetszés szerint változtatható, és talán szerencsésebb kívülre a csokikrémet nyomni, mert annak erősebb a tartása, mint a tejszínhabosnak. Habzsák hiányában kanállal adagoljuk a krémet. A következő piskótalappal is ugyanígy járunk el. A harmadik lap tetejére már csak csokikrémet nyomunk. Ha van megmaradt meggytöltelékünk, azzal bekenhetjük a felső lapot a csokikrém alatt. A rétegzés végére egy kevéske tejszínhabos krém és egy nagybb adag csokihab fog maradni. Ez utóbbi önmagában is elég a torta külső beborítására.

Végül körbekenjük a tortát a megmaradt krémekkel. Az ombre hatáshoz én még pluszban készítettem egy kis mascarponehabot, és a csokis krém egy részéhez hozzákevertem (a megmaradt tejszínhabos krémmel együtt). A csokihab egy kisebb részét kakaóval sötétítettem, a maradékot pedig változatlanul hagytam. A színátmenethez alulról felfelé haladva a habzsákból körbenyomtam a tortát az egyre világosabb színű krémekkel, majd habkártyával egyenletesre elhúztam. Amennyiben nem ragaszkodunk az ombre megjelenéshez, akkor simán a megmaradt csokikrémmel körbekenjük a tortát.

Ha a torta tetejét ebben a pillanatban jól megpakoljuk szép szem meggyekkel vagy cseresznyével, már jók vagyunk. Ha cifráznánk, frissen bekevert csokis mascarponehabbal rózsákat, csillagokat nyomunk a torta tetejére, tetszőleges díszítőcsővel ellátott habzsákból (nálam 1M), majd a stratégiai fontosságú pontokra cseresznyéket biggyesztünk.

Meggyrajongóknak erősen javallott ez a meggy-csoki mousse torta is.

Feketeerdő torta házilag ombre díszítéssel - recept

26 gondolat “Feketeerdő torta házilag – semmi műhab, semmi pudingpor!” bejegyzéshez

  1. Most lettem kész ezzel a tortával. Már első olvasatra feltűnt, hogy ez a krémmennyiség nagyon sok. Eleve a meggy fele is bőven elég, 1 ü. meggybefőtt levével – ennyit használtam, de még maradt. A csokikrémből is maradt, pedig sok ment az oldalára is, a tejszínes majdnem elfogyott. A tetejére nem merek csokirózsákat tenni, pedig van krém rá bőven elég és nagyon finom, de számoltam, csak a krém több, mint 2 kiló!

    Kedvelés

    1. Örülök neki, hogy ízlik a krém. Én szeretem jól megpakolni a tortákat krémmel, de biztos finom kevesebbel is. 🙂

      Kedvelés

  2. Holnap lesz fölvágva. Talán megreszkírozom és felrózsázom a csokikrémmel, mert különben bekanalazom a maradékot, ami sok és hízlal, de hát nehogy kárbavesszen:)

    Egyébként csak hárman leszünk erre a nagy tortára, gondoltam, lefagyasztok belőle. Remélem, nem lesz baja és ha előveszem, ehető marad. (?)

    Kedvelés

    1. Először egy tálon gyakorold a rózsákat, és ha tetszik, akkor nyomhatod a tortára! Hármotoknak tényleg hatalmas adag. 🙂 Sajnos nem tudom, fagyasztva milyen, nem vagyok benne biztos, hogy a krémek felengedve is jó állagúak lesznek.

      Kedvelés

  3. Szia!
    A piskótánál a kakaópor biztosan 105g? 🙂 Kicsit sokallom a koràbban megsütött csokis piskáimhoz képest, úgyhogy mielőtt belevágok a tortába, inkább megkérdezrem (bár amerikai típusút még nem csináltam). Köszi szépen a választ! 🙂

    Kedvelés

  4. Szia! Nagyon tetszenek a receptjeid. Az E80-at már lesütöttem. Most erre esett a választásom közelgő születésnapra. Bár a meggyet lecseréltem sárgabarackra, hiszen roskadozik a fa 🙂
    A kérdésem csupán annyi, hogy a díszítést fel lehet-e tenni előzőnap? Változik-e az állaga, szétfolyik-e? Ilyesmi. Az oldalára is tennék ezért is érdekel. Szombaton tölteném be a tortát, de csak vasárnap lesz tálalva. Aznap viszont már nem érek rá díszíteni. Mi a véleményed és a tapasztalatod?
    Előre is nagyon köszönöm! És a remek recepteket is! Anna

    Kedvelés

    1. Szia! Orulok, hogy tetszenek a receptek. A diszitest ratehed elozo nap, en is ugy csinaltam. Viszont nem tudom, az oldalara eleg stabil-e a krem.

      Kedvelés

  5. Szia! Én azt szeretném kérdezni, hogy ez a torta elbírja a fondant díszítést, bevonhatom azzal? Illetve valamelyik krém alkalmas esetleg a fondant alá?

    Kedvelés

    1. Kedves Anita, A krémek biztosan nem alkalmasak közvetlenül fondant alá. Úgy tudnám elképzelni, hogy elbírhatja a fondant súlyát, ha a piskóták külső peremére csokiganache-ból vagy vajkrémből nyomnál egy peremet, és a többi krémet azon belülre töltenéd.

      Kedvelés

      1. Nagyon szépen köszönöm a válaszod, kipróbálom 😉 Imádom a receptjeidet, a kedvencem a sós karamellás likőr 😀 😀 😀

        Kedvelés

  6. Szia Kinga!

    Habfixáló alatt itt mit kell érteni? Express zselatin fixet vagy csak sima habfixálót, a kis tasakost? Előre is köszönöm a választ! Holnap készíteném.

    Kedvelés

  7. Szia! Nagyon tetszik a recept, most van a sütőben a piskóta! 😍 Kérdezném, hogy habfixáló nélkül is működhet a dolog?
    Köszönöm a válaszod! 🥰

    Kedvelés

  8. Nem rajongok a feketeerdő tortáért, de ezt a receptet már többször készítettem, a család egyik kedvenc tortája lett. Köszönöm

    Kedvelés

  9. Szia!! Elkészítettem ezt a tortát a házassági évfordulónkra, és vmi isssteni finom és nagyon mutatós!!
    A kérdésem viszont az lenne, hogy hogy lehetne megoldani azt, hogy ne legyen ennyire puha morzsálódós a széttöredezős a piskótája?
    Előzö nap sütöttem meg,másnap vágtam fel 3 részre, de így is nagyon nehéz volt, nem is úsztam meg kisebb veszteség nélkül. (betöltve felszelve viszont már semmi gond nem volt.) Esetleg kevesebb olaj, kevesebb tejföl?

    Kedvelés

    1. Szia! Örülök, hogy ízlett!! Utólag is boldog évfordulót! Az arányok megváltoztatását nem javaslom, de sokkal könnyebb dolgozni a piskótával, ha szeletekbe végva lefagyasztod, és másnap a fagyasztott lapokat töltöd be.

      Kedvelés

      1. Köszönöm szépen hogy válaszoltál, legközelebb így fogom akkor kipróbálni. Nagyon szeretem az oldaladat, mert itt mindig minőségi recepteket találok!

        Kedvelés

  10. Szia! 16 cm-es formában szeretném elkészíteni a tortát. Szerinted a fenti mennyiségeket hogy kellene arányosítanom? Ha mindent feleznék, az kevés lenne?
    Előre is köszönöm a választ! 🙂

    Kedvelés

  11. Kedves Kinga!

    Elkészítettem a tortát, mennyei lett. Köszönöm a segítségedet és a sok kiváló receptet! 🙂

    Barbi

    Kedvelés

Hozzászólás