Milyen esküvői torta jár a hercegeknek? Harry és Meghan is beáll a sorba?

Kate Middleton és Vilmos herceg esküvői tortái
Forrás

Még kell párat aludni Meghan Markle és Harry herceg esküvőjéig, de szerencsére a leendő esküvői tortájukról már kiderült egy és más. És ha már úgyis a pletykálkodás van soron, egyúttal annak is gyorsan utánajártam, más királyi sarjak milyen tortákkal kényeztették magukat a lakodalmukon. Takarékosságra hajlamosak csak óvatosan olvassanak! 🙂 

Erzsébet angol királynő esküvői tortája
Utolsó simítások az angol királynő esküvői tortáján – forrás

Az angol királyi családban az esküvők kötelező kelléke a klasszikus angol gyümölcstorta, ami gyakorlatilag egy gazdagon megpakolt gyümölcskenyér. Erzsébet királynő (akkor még hercegnő) menyasszonyi tortája is a tradicionális vonalat követte, csak épp gigászi méretekben. A majdnem 3 méter magas tortát a királyi pár életének jelenetei díszítették, előállításához pedig csupán 27 kg vajra, 34 kg lisztre, 660 tojásra és 136 kg aszalt gyümölcsre volt szükség. 

Diana és Károly herceg esküvője sem sikeredett aprócskára: a fogadáson 27 tortát szolgáltak fel. A főtorta 14 hétig készült, és rögtön kettőt gyártottak belőle arra az esetre, ha véletlenül valami galiba történne az eredetivel.

Diana hercegnő és Károly herceg esküvői tortája
Forrás

Kate Middleton és Vilmos herceg sem szakított a hagyományokkal: 80 000 dolláros, 8 emeletes gyümölcstortájuk 5 hét alatt készült el, 900 darab egyedileg formázott virággal és levélkével. A gyümölcstorta mellett a lagzin helyet kapott Vilmos kedvenc csokitortája is egy szerényebb három emeletes kivitelben.

De miért is olyan népszerű a gyümölcstorta az angol királyi esküvőkön? Az ok elég meglepő lehet azoknak, akik nem forgolódnak rendszeresen hercegi körökben. A tortából ugyanis a vendégek jellemzően nem esznek a lagzin, ezért fontos, hogy jól bírja a tárolást (márpedig a gyümölcstorta állítólag az idő múlásával csak egyre jobb lesz). Az esküvői torta nagy részét díszdobozba csomagolva ajándékként küldi szét az ifjú pár, néhány szintet megőriznek későbbi neves alkalmakra, például a leendő gyerekek keresztelőjére, a maradék pedig árverések során talál gazdára, akár SOK-SOK ÉVVEL AZ ESKÜVŐ UTÁN.

Kate Middleton és Vilmos herceg esküvői tortája
Forrás

Erzsébet királynő 1947-es esküvőjéről egy tortaszelet például 2015-ben kelt el 800 dollárért, de Kate és William tortájából egy darabkáért 10000 dollárt fizetett egy lelkes licitáló 3 évvel az esküvő után. (Bármennyire is strapabíró a gyümölcstorta, azért én merem remélni, hogy nemigen kóstolgatják ezeket a muzeális darabokat, maximum egy jó széntabletta társaságában. 🙂 )

Persze nem csak az angol királyi udvarban fényűző az esküvő. Grace Kelly és III. Rainer monacói herceg esküvői tortája mellett sem lehet szó nélkül elmenni! A hatemeletes torta felső szintjei közé egy kalickát építettek, melyben két élő galamb fészkelt: a tortavágási ceremónián engedték szabadon a madarakat. Ha ez önmagában még snassznak tűnne, a háborgó kedélyek csillapítására szolgáljon a tény, hogy a torta tetején egy zenedoboz is helyett kapott, mely Mendelssohn Nászindulóját játszotta. Azt hiszem, erre mondják, hogy all in. 🙂 

Grace Kelly és III. Rainer monacói herceg esküvői tortája
Forrás

Ezek után lássuk, milyen torta mellett döntött Meghan Markle és Harry herceg! Az ifjú pár – felrúgva a hagyományokat – a természetesség mellett tette le a voksát, és egy élővirágokkal díszített, vajkrémmel burkolt citromos-bodzás tortát rendelt az esküvőjére egy londoni cukrászmestertől. Mielőtt a szívünkhöz kapnánk, hogy gyümölcstorta nélkül marad a királyi udvar, higgadjunk le! Ezt a szentségtörést egy második torta hivatott ellensúlyozni, mely természetesen a klasszikus, árverezésre alkalmas gyümölcsös típus lesz. Úgyhogy ne is késlekedjünk, már ma kezdjünk el gyűjteni a majdani licitre! 🙂 

Harry herceg és Meghan Markle esküvői tortája
Forrás

A poszthoz a Travel and leisure, a House and garden és a Harper’s bazaar cikkei szolgáltak alapul.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s