Bizarrtól a gyönyörűig: elképesztő húsvéti édességek a világ körül

Maamoul: libanoni húsvéti datolyával töltött omlós aprósütemény
Forrás

Vélhetően meg vagyok áldva egy adag kukkoló hajlammal 🙂 , mert engem mindig nagyon izgat, hogy más népek mit hogy csinálnak, például hogyan ünnepelnek. Kíváncsiságomat kielégítendő végeztem egy kis kutatást, hogy húsvétkor milyen édességek kerülnek más országokban az asztalra. Sok izgalmas dologra bukkantam. Annyit előrebocsátok: nem vagyunk egyformák… nagyon nem. 🙂 Jöjjenek is a különleges ünnepi édességek a bizarrtól a gyönyörűig!

Maamoul – libanoni töltött omlós keksz

 

Maamoul: libanoni húsvéti datolyás omlós aprósütemény
Forrás

Kezdem is a gyönyörűvel, hogy hangulatba jöjjünk! Nekem ez a közel-keleti édesség teljesen belopta magát a szívembe. Ez a különleges libanoni aprósütemény gyakorlatilag egy omlós tészta, amit hagyományosan datolyával vagy valamilyen olajos maggal (dió, pisztácia) töltenek meg, és fantasztikusan szép, kimondottan a maamoul készítéshez kialakított fa sütiformákkal mintáznak.  Rengeteg design létezik, egytől-egyig csodaszépek. 

Maamoul sütiforma libanoni húsvéti édességhez
Forrás

Mämmi

 

mämmi finn húsvéti puding
Forrás

A gyönyörű libanoni aprósüti után jöjjön a finnek egy kicsit kevésbé gyönyörű, ámde rendkívül bizarr megjelenésű húsvéti pudingja, a mämmi. 🙂 Rozslisztből, rozsmalátából és vízből készítik, amit az élmény fokozása végett melasszal, sóval és reszelt narancshéjjal ízesítenek. A mämmi nemcsak különösen néz ki, de hosszan is készül:  fél napos melegítés, némi főzés, pár óra sütés, végül négy nap hűtés, és már élvezhetjük is ezt a finn csodát, melynek ízét tálaláskor maguk a finnek is igyekeznek elnyomni némi tejszínnel vagy sodóval. Az élvezeti értékéről bővebben olvashattok az Eközben Finnországban blogon, sőt Ildinél receptet és egy zseniális készítési útmutatót is találtok. Én remekül szórakoztam rajta, de be kell valljam, bármennyire is szívesen töltenék el 4 napot mämmi készítéssel, ezt mégis inkább meghagyom a következő életemre. 🙂 

Angol húsvéti mazsolás zsemle – hot cross buns

 

Angol húsvéti mazsolás zsemle: hot cross bun
Forrás

Végre egy ismerős, az angolok hot cross bun-ja! Nemcsak Angliában, de Amerikában is nagyon elterjedt, olyannyira, hogy még gyerekdal is született róla. Gyakorlatilag ez egy édes zsemle mazsolával turbózva, a tetején kereszttel, mely Jézus keresztre feszítését szimbolizálja. Régen számos mítosz övezte, az egyik legismertebb szerint a nagypénteken sütött hot cross bun egész évben használható orvosságként. 

Simnel torta

 

Angol húsvéti simnel torta
Forrás

A simnel torta egy marcipánnal rétegzett gyümölcskenyér, szintén az angolok népszerű húsvéti édessége. A tetejét hagyományosan virágokkal, és 11 marcipángolyóval díszítik. A 11 marcipángolyó az apostolokat jelképezi, Júdásnak azonban nem jár.

Colomba di Pasqua – húsvéti galamb kalács

 

Colomba di pasqua olasz húsvéti galamb kalács
Forrás

Az olaszok kihagyhatatlan húsvéti édessége a galamb formájú kalács, a colomba pasquale. Eredetéről számtalan legenda kering, kötik győztes lombard csatához, békítő ajándékhoz, a szentlélekhez… A colomba di pasqua ízben és állagban leginkább a panettonéra hasonlít, azonban speciális galamb alakú formában készül, a tetejét pedig szórócukorral és mandulaszeletekkel díszítik. Van tojáslikőrrel töltött változata is.

 

Capirotada – mexikói kenyérpuding

 

Capirotada mexikói húsvéti kenyérpuding
Forrás

Zárjuk a húsvéti körképet egy hajmeresztő ünnepi édességgel! Sokáig kellett kutatnom, amíg tetszetős külsejű capirotadát találtam. 🙂 A mexikóiak húsvéti kenyérpudingja nagyjából olyan, mintha a kamra és hűtő teljes tartalmát összeöntenénk egy ételbe: fahéjas-szegfűszeges cukorszirupban áztatott kenyér rétegezve aszalt gyümölcsökkel, dióval, banánkarikákkal, gyöngycukorral és reszelt sajttal. (Ó, igen!) A jobb helyeken hús is található az összetevők között, ami nélkül mondjuk nekem is erős hiányérzetem támadna. 🙂 Azt hiszem, én már ma elkezdek dolgozni a kulináris rugalmasságom fejlesztésén. 

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s