Demokratikus úton megszavaztátok a Facebookon, hogy az E-80 torta otthon is könnyen elkészíthető receptje legyen a következő poszt témája… és hát ki vagyok én, hogy ellenálljak a közakaratnak? 🙂 Úgyhogy íme!
Kezdjük egy kis történelemmel! 🙂 Aki nem ismeri a tortát, az azon nyomban felszisszen a név hallatán: E-80. Nyugalom, nem mesterséges adalékot takar a név: a híres Auguszt cukrászdinasztia tisztes korba lépett tagját, Elemér bácsit köszöntötte a család a 80. születésnapján ezzel a tortával, még 1992-ben. Augusztéknál tradíció, hogy az ilyen jeles napokra új ízkombinációval rukkolnak elő: ha valamelyik telitalálatnak bizonyul, az kikerül a pultba is. Az E-80 kávé-marcipán-csoki triója elég jól sikerült 🙂 , máig porondon van, sőt, több más cukrászda is elkészítette a saját változatát.
Bár nem vagyok egy nagy kávés, azért egy ennyire kultikus torta eléggé izgatta a fantáziámat. Szembe is jött velem az eredeti Auguszt-recept a Magyar Konyhában, meg egy másik variáció is, így már csak egy elfoglalt háziasszony-barátabb verziót kellett kiötölni, és kész is. 🙂 Meg persze találni egy ürügyet, akarom mondani alkalmat, amikorra legitim módon elkészíthető. Az előtesztelést az otthonunkban ilyen-olyan képernyők előtt könnyűszerrel becserkészhető kávérajongó gyerekre bíztam, aki lelkiismeretesen helytáll azokban a válságos percekben is, amikor az én ízlelőbimbóim a sok kóstolástól már felmondták a szolgálatot. Rendkívül felelősségteljes (és éjszakai nyugalmát féltő) szülő lévén, koffeinmentesre babásítottam a tortát, de nem muszáj a példámat követni. 🙂
Jöjjön hát a recept!
E-80 torta készítése házilag, egyszerűen – recept
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
Vajas lapok:
2 tojás
100 g liszt
100 g vaj (szobahőmérsékletű)
100 g (por)cukor
Marcipános csoki ganache réteg:
125 g étcsokoládé (aprítva vagy csokilencse formájában)
125 g tejcsokoládé (aprítva vagy csokilencse formájában)
145 g habtejszín
25 g vaj
kb. 130 g marcipán (nem bevonó marcipán, a mandula és cukor aránya lehetőleg kb. 1:1 legyen!)
Kávéhab:
400 g habtejszín hidegen
15-20 g tejszín a kávé feloldásához
8 épphogy púpos mokkáskanál instant kávépor (a jóízű fajtából!)
55 g porcukor
2 csomag zselatin fix (már 1-gyel is megáll a hab, de 2-vel szépen is lehet szeletelni)
+ cukrozatlan kakaópor a szóráshoz
Elkészítés:
A vajas lapokat készítjük el először. Ehhez a vajat a cukorral kihabosítjuk, elkeverjük benne a tojást, végül beleszitáljuk a lisztet. Sütőpapíros tepsire egy széles kenőkéssel kikenjük úgy, hogy majd két darab 18-as körlapot ki tudjunk belőle vágni (úgy kalkuláljunk, hogy sütés közben kicsit összemegy!). 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük. Ha teljesen kihűlt, kivágjuk a két körlapot.
Jöhet a marcipános csoki ganache réteg! A habtejszínt első rottyanásig melegítjük, és ráöntjük az aprított csokira. Egy percet várunk, majd elkeverjük. Ha esetleg maradtak benne csokidarabok, mikróban nagyon röviden rámelegíthetünk. Végül elkeverjük benne a vajat is.
Elkezdhetjük összeállítani a tortát. A tortakarika aljába beillesztünk egy vajas lapot. (Ha van formaelválasztó spray-nk, előtte érdemes vele körbefújni a formát). Rákenjük a csokikrém felét.
A marcipánt alaposan átgyúrjuk, majd a forma méretével megegyező körlappá nyújtjuk. (Mértani pontosságra nem érdemes törekedni, a formába helyezéskor még tudjuk igazgatni, nyomkodni.) Ráegyengetjük a csoki ganache-ra, majd a maradék csokikrémmel befedjük. Ráhelyezzük a második vajas lapot, és hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a kávéhabot. Ehhez az instant kávéport egy kevés forró tejszínben feloldjuk, és félretesszük. A hideg habtejszínbe beleszitáljuk a porcukrot, és elkezdjük habbá verni, közben apránként hozzáadagoljuk a zselatin fixet. Fontos, hogy még folyós állagú legyen a tejszín, amikor hozzáadjuk a zselésítőt! Kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a kávés tejszínt. Kóstoljunk! Ha kávésabbra szeretnénk, nyugodtan adjunk még hozzá, és az édességet is állítsuk be kedvünk szerint! Egyre vigyázzunk: semmiképp se legyen túl édes a kávéhab, maradjon egy picit kesernyés, mert a marcipános-csokis réteg pont jól kiegyensúlyozza majd!
A kávéhabot a torta tetején eloszlatjuk, egy kanál hátával hullámokat mintázva, majd behűtjük. Végül bőségesen megszórjuk kakaóporral. Jelzem, nálam ez az utolsó mozzanat nem ment valami zökkenőmentesen. Érthetetlen okokból ahelyett, hogy a szitát mozdulatlanul a torta felett tartva oldalról finoman ütögettem volna, egy elmeháborodott módjára inkább vadul kalimpáltam vele, majd csodálkozva tapasztaltam, hogy nagy kupac kakaóporhalmok gyülekeznek a tortán. Szerencsére még idejében magamhoz tértem, és felismertem a helyes módszert! A géniusz! 🙂
Ha nem vetitek meg a kávét, a csokis-kávés pohárkrémet, a tiramisu tortát, no meg a kávémousse tortát se hagyjátok ki!
Szia!
Egy 20-22 centis tortához a piskóta hozzávalóit kb mennyivel szorozzam fel?
Köszi! 🙂
Bogi
KedvelésKedvelés
Szia,
Ha a 22 cm-es formához másfélszerezed a piskótát, szerintem az jó lesz.
KedvelésKedvelés
Szia, megírnád a hozzávalók mennyiségét esetleg egy 26 cm-es tortaformához? Köszönöm!:)
KedvelésKedvelés
Szia! Duplázni kell a mennyiséget. Jó sütögetést!
KedvelésKedvelés
Szia! A csokikrém nincs kihabosítva, csak keverve? Köszönöm a válaszod! Hajni
KedvelésKedvelés
Szia! Igen, csak keverve. Üdv. Kinga
KedvelésKedvelés