Nutellás torta – az örök favorit

Nutellás torta recept - nutella torta csurgatva

Van már fent a blogon nutellás torta, de egyrészt nutellás tortából sosem elég :), másrészt nem pont ilyen összeállításban szerepel. Nálunk ez egy nagy-nagy favorit, burkolt tortába is sokszor kerül (pl. a focilabda torta, az emeletes Jégvarázs torta és az autós torta is így készült). Iszonyú finom és totálisan maceramentes. 🙂 Az egyetlen aprócska nehézség… na az majd kiderül a poszt végén. 🙂 

Nutellás torta csurgatva

Nutellás torta csurgatva – recept

 

Hozzávalók:

(egy 15 cm átmérőjű, 4 lapba vágott vagy egy 18 cm átmérőjű 3 lapba vágott tortához)

Kakaós piskóta:

2 tojás

100 g (nád)cukor a sárgájához

40 g (nád)cukor a fehérjéhez

10 g cukrozatlan kakaópor

165 g liszt

0,75 dl olaj

0,75 dl tej

fél csomag sütőpor

csipet só

Nutellás-mascarponés krém:

350 g Nutella vagy nagyon jó minőségű mogyorókrém

700 g mascarpone

Étcsoki ganache a csurgatáshoz:

75 g étcsokoládé aprítva vagy csokilencse formájában

0,75 dl habtejszín

Nutellás torta csurgatva recept

Elkészítés:

A kakaós piskótával kezdünk. A tojásfehérjéből a kisebb adag cukorral habot verünk. A többi cukrot a tojássárgájával kihabosítjuk, beleöntjük az olajat és tejet, elkeverjük. Hozzászitáljuk a száraz hozzávalókat, alaposan összekeverjük, végül beleforgatjuk a fehérjehabot is. Egy tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és 175 fokos sütőben (légkeverés nélkül) kb. 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Ha kész, még azon melegében kivágjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Elkészítjük a nutellás-mascarponés krémet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a két hozzávalót alaposan összekeverjük  (és buzgón kóstolgatjuk). 🙂

A torta összeállítása következik. A kihűlt piskótát mérettől függően 3 vagy 4 lapba vágjuk, és a piskótát a nutellás krémmel felváltva egymásra rétegezzük. A maradék krémből egy keveset félreteszünk a torta tetejének díszítéséhez, a többivel pedig egyenletesen körbekenjük a tortát. Ez két részletben a legszerencsésebb: először egy nagyon vékony réteget kenünk, ez lefogja a morzsákat. Behűtjük, majd ha megdermedt a krém, a megmaradt krémmel még egyszer körbekenjük a tortát. Hűtés következik.

Elkészítjük az étcsoki ganache-t a csurgatáshoz. Ehhez a habtejszínt forráspontig melegítjük, azonnal levesszük a tűzről, és az aprított csokira öntjük. Két percig pihegünk, majd fényesre keverjük a csokimázat. Amikor a ganache már csak langyos (és még folyós állagú), a tortára csurgatjuk. Csurgatási okosságokat itt olvashattok. 🙂 A tortát hűtőbe tesszük.

Jöhet a végső designolás. A félretett nutellás krémet tetszőleges díszítőcsővel ellátott habzsákba szedjük (én 1M-t használtam), és nyomunk pár kupacot/csillagot/akármit a torta tetejére.

És ha most azt hiszitek, ennyi, nagyon tévedtek. A legnehezebb feladat még hátravan: ellenállni a csábításnak, és kihúzni a bontatlan tortával legalább az első vendég érkezéséig. 🙂 Adrenalinhuszárok (pl. jómagam) furikázhatnak is a tortával keresztül-kasul a városban, az is fejleszti a jellemet. 🙂 

Ha ez a torta bejött, ezt a nutellás kókusztortát is szeretni fogod. No meg ezt a mogyorókrém mousse tortát is.

Nutellás torta csurgatva recept

Ha tetszett a poszt, örülök, ha megosztod. Kövesd a Sweet and Crazy Facebook oldalt, hogy ne maradj le semmi érdekesről! Várlak az Instagramon és a Pinteresten is!

41 gondolat “Nutellás torta – az örök favorit” bejegyzéshez

    1. Szia! Ha nem akarsz magas tortát, akkor 3 tojásból mehet a piskóta, úgy 3 lapba tudod vágni. Én szeretem a magasabbat, itt a posztban ez 4 lapos, úgyhogy csinálhatod 4 tojásból. Ha az magasságilag nem fér bele a formádba, akkor kétszer sütheted 2 részletben. Krmből pedig, ha 4 lapost csinálsz, akár 2szeres mennyiség is kellhet. Jó sütögetést!

      Kedvelés

      1. Dehogynem! 🙂 Azt arányosan szorozd fel annak függvényében, hogy végül hány tojásos piskóta mellett döntesz!

        Kedvelés

  1. Szia. Ne haragudj de ez a recept iszonyat ilyen gusztustalan piskótát meg nem csináltam itt valamit az aranyokkal nem jól írtál egy olajos folyós nem meg sült valami lett belőle és a csoki mázzal ugyan ez lett!!!!!!
    Képet is csatolnek de ide nem tudok sajnos

    Kedvelés

    1. Szia! A receptben stimmelnek az aranyok, rengetegszer sutom ezt a piskotat, es masok is sokszor. Nehez igy rajonni, mi lehetett a gond nalad, vagy veletlenul elmertel vmit, vagy a te sutodben tovabb kellett volna sutni. Sajnalom, hogy nem sikerult. Tuprobaval mindig ellenorizd, mielott kiveszed, akkor elkerulheto, hogy folyos maradjon! A ganache kulonbozo csokikkal mas-mas allagu lehet , Pl Tibivel nem eleg folyos.

      Kedvelés

    2. Gulyás Ildikónak arra hívnám fel a figyelmét, hogy 0,75 dl az 75 ml. Remélem segítettem. Így biztos jó lesz!!

      Kedvelés

    1. Szia! Persze, a nádcukrot azért is tettem zárójelbe, mert én szívesen használom, de tökéletes a sima is.

      Kedvelés

  2. Na, en sem tudok olvasni latom! 0.75l nek olvastam a tejszint, bar csak fel liter volt itthon, de mondom 50 gr csokival ez vmi kakao se lesz. Betettem igy 200 grammal tobb csokigolyocskat, igy elviselheto lett a csurgatas 🙈 csak most van egy fel labos csokimazam😅

    Kedvelés

  3. Tökéletes a recept, imádom a blogod, érthető minden és a halandó ember- mint én, olyan tortacsodákat készítek, hogy csak na!
    Nagyon köszönöm! Viszem a hírét rendesen a barátnőim és családom körében… Caatolnék képet is, de nem tudok…

    Kedvelés

  4. Szia!
    Borkolt tortát szeretnék csinálni a recepted alapján, 27 cm tortaformám van, 3 lapba vágnám a piskótát.
    Hogy változnak az arányok?
    Köszönöm

    Kedvelés

      1. Szia!
        Még annyit szeretnék kérdezni, hogy a fondanttal burkolt tortát szeretném fondant mintákkal díszíteni.
        Ha egy kicsit megvizezem úgy egymáshoz tapad a két réteg?
        Köszönöm

        Kedvelés

  5. Eztva nagassagu tortat ami a keoen van milyen meretu formban sutotted. Kezdo vagyok nekem szemre nem megy, es go dolom a sutesi ido is valtozik felek suletlen v tulsult lesz, v tul alacsony v tul magas…leirnad a formameretedet ehhez?

    Kedvelés

  6. Szia! 😊
    Nagyon tetszik a recepted, minden világos és érthető!
    Egy olyan kérdés merült fel bennem, hogy a csurgatás lehetséges akkor is, ha fondant-tal burkolom a tortát? Megáll, ill. megdermed rajta a csoki?
    Köszönöm a választ! 😊

    Kedvelés

  7. Szia, már többször elkészítettem ezt a nutellás tortát, sőt gm és laktózmentes változatban is teljesen ilyen szép és finom lett.
    Szerinted működik-e úgy is, hogy itthon megsütöm és elkészítem a krémet, hűtve tárolom és a köszöntés helyszínén állítanám össze, ott újra a hűtőbe kerülne egy kicsit. Bírja vajon a krém összekeverve egykét napig?
    Köszönöm válaszodat.

    Kedvelés

  8. Szia! Másodszor készítem a recepted alapján ezt a tortát, elsőre szuper finom lett! Köszi a részletes iránymutatást! Egyetlen dolgot nem tudok megfejteni, hogy mitől van: feljön a tészta közepe sütés közben, mint egy vakondtúrás. Nem annyira gáz, van az a kés, amivel lehet segíteni a problémán, de mégis érdekelne, hogy szerinted mit csinálok rosszul? Vagy a sütőm miatt lehet?

    Kedvelés

  9. Szia. Nagyon tetszik a recept, megsütném kislànyom szülinapjàra. Az lenne a kérdésem, hogy szerdàn tudom megsütni és szombaton lesz a buli. Természetesen hűtőben tàrolnàm. Szerinted még élvezhető lesz még a torta (nem szàrad ki vagy àzik el a tészta)? Köszönöm ha vàlaszolsz!

    Kedvelés

    1. Szia! Ennyi idővel kapcsolatban nincs tapasztalatom, határesetnek tűnik, de ha valahogy be tudnád dobozolni és úgy betenni a hűtőbe, hogy ne vegye át a szagokat stb, akkor azért valószínűleg rendben lesz.

      Kedvelés

  10. Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy fondant alá elég ez a krém? Mármint elég zsíros? Amúgy imádom a receptjeidet, és hogy ennyire fogyasztóbarát módon leírsz mindent!! 🩷🩷

    Kedvelés

Hozzászólás