Roletti torta – Készülj, innentől csak ilyen csokitortát süthetsz! :)

Roletti torta - rolettis csokitorta - csokis roletti torta

Ha létezik gyerekek kedvence torta, ez a roletti torta az. Nemcsak, hogy a torta belül csupa csoki, de a teteje is meg van pakolva egy halom csokigolyóval, és akkor a töménytelen mennyiségű rolettiről még nem is beszéltünk. Nálunk a roletti az örök könyörgés és vágyakozás tárgya: alaposan melózniuk kell fagyizáskor, hogy kigyötörjék belőlem a bűvös rudacskát. Ehhez képest az, hogy egy tortához egyből egy csomó járjon csak úgy, na az szegény nem-szülinaposnál kapásból kiverte a biztosítékot: mi az, hogy ezt bevisszük az óvodába? És ő mikor kap ilyet? (nemsokára, kisfiam, nemsokára…) :). 

Azért egy kis doggy bag érkezett haza az oviból, ami kedélycsillapításra tökéletesen megfelelt, de valószínűleg a “Nekem mikor sütsz ilyet? ” kérdéskör azért nem vész a feledés homályába. 

A torta maga szimpatikusan egyszerű, a kedvenc piskótámmal, és egy kihabosított tejcsoki ganache-sal. A rolettis díszítés pedig nem igényel semmilyen komoly tudást, viszont egy fontos infót igen. Egy ekkora tortához a 10-11 cm magas roletti az ideális (és nem a 14 🙂 ). Aki nem akar 50 darab rolettiből egyesével levagdosni 3-3 centit, az körültekintően vásároljon! 🙂 Még szerencse, hogy ezek csokival töltött rolettik voltak, így nem roppantak porrá szeletelés közben! És jutalomként még egy doboz miniroletti is a markomat ütötte (volna, ha szemfülesék nem csapnak le rá idejekorán).

Csak valaki azt mondja már el, hogy mire számíthattam, amikor az egész tortát körberaktam a gigantikus rolettikkel? Hogy majd jól összemennek, mire körbeérek? Optimizmusban nincs hiány! 🙂 

roletti torta készítése
Trimmelés alatt… 🙂

Rolettis csokitorta avagy csokis roletti torta – recept

 

Hozzávalók (25-ös tortaformához):

 

Kakaós piskóta:

4 tojás

200 g (nád)cukor a sárgájához

80 g (nád)cukor a fehérjéhez

25 g cukrozatlan kakaópor

325 g liszt

1,5 dl olaj

1,5 dl tej

1 csomag sütőpor

csipet só

Csokikrém (kihabosított tejcsoki ganache):

9 dl habtejszín

450 g tejcsokoládé aprítva (egy része kiváltható étcsokival)

Díszítés:

roletti (nekem épp 3 csomag Lidl-es roletti fért rá, amíg el nem tört egy darab… 🙂 )

rengeteg csokigolyó 

cukrászati virágdrót, száraz spagetti vagy hurkapálca

roletti torta - rolettis csokitorta készítése, recept

 

Elkészítés:

A csokikrémmel kezdjük, mert pár órát hűlnie kell. Előző nap is nyugodtan elkészíthetjük, sőt! A tejszínt felforrósítjuk (forralni nem kell), és az aprított csokira öntjük. Alaposan elkeverjük, botmixerrel homogenizáljuk. A felületét légmentesen lefóliázzuk, és ha szobahőmérsékletűre hűlt, hűtőbe tesszük pár órára. Akkor használjuk fel, amikor teljesen hűtőhideg!

Amíg hűl a csoki ganache, elkészítjük a kakaós piskótát. A tojásfehérjét a kisebb adag cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a nagyobb adag cukorral, majd hozzáöntjük a folyadékokat, és elkeverjük. Beleszitáljuk a száraz hozzávalókat, és gépi habverővel alaposan összedolgozzuk. Végül óvatosan beleforgatjuk a fehérje habját is. Egy 25 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, a forma oldalán felhúzogatjuk, hogy homorú legyen, és 175 fokon kb. 1 óra alatt készre sütjük. Szebben sül, ha nem használunk légkeverést. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e! Ha kész, a tortát egyből körbevágjuk, kivesszük a formából, majd fejtetőre állítva, rácsra téve hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, három lapba vágjuk. Ha nagyon púpos lenne, megskalpoljuk.

Kihabosítjuk a csoki ganache-t. Ehhez a hideg csokikrémet gépi habverővel alacsony fokozaton szép türelmesen kihabosítjuk. Akkor jó, amikor sűrűn redőződik a krém. Vigyázzunk, hogy ne verjük túl!

Összeállítjuk a tortát. Megkenjük az első piskótalapot csokikrémmel, majd újabb piskótalap, és újabb adag csokikrém következik. Végül a harmadik piskótalap is rákerül (a legszebb lapot tegyük felülre), majd a maradék krémmel megkenjük a torta tetejét, és vékonyan az oldalát is. A torta egyenletes körbekenéséhez segítség itt. Hűtőbe tesszük.

roletti torta - rolettis csokitorta recept

Jöhet a díszítés! Ha megfelelő magasságú a rolettink, akkor annyi a teendőnk, hogy körbepakoljuk velük a tortát. Figyeljünk, hogy függőlegesen állítsuk a rudakat! Ha túl magas rolettikre tettünk szert, akkor méretre vágjuk őket: ügyeljünk, hogy egyforma magasságú legyen a végeredmény, vagy válasszunk szándékosan magas-alacsony-magas sormintát. Persze a szabályosság utóbbinál is fontos! Vékony szalaggal körbekötjük a tortát.

Végül a torta tetejét jól megpakoljuk csokigolyókkal: akár színes, tarkabarka csokigolyós design-t is készíthetünk. Néhány szép formájú csokigolyóba virágdrótot vagy egyéb alkalmatosságot szúrunk, és beledöfjük a tortába. Aztán nincs más dolgunk, mint jól elrejteni a tortát a hűtőben mindenféle unalmas sonkák és sajtok mögé, hogy megérje az ünneplést. 🙂 

Szeletfotó a roletti tortáról ugyan nem készült, de a Jégvarázsos Olaf tortáról igen, ami ugyanilyen beltartalommal bírt, csak laktózmentes változatban. A különbség annyi, hogy az a torta kisebb átmérőjű, viszont ötlapos:

laktózmentes csokitorta recept kihabosított ganache-sal

Csokitorta rajongóknak ajánlom szíves figyelmébe ezt a meggyes csokitortát is. Abszolút tejmentesen étkezőknek pedig ezt

6 gondolat “Roletti torta – Készülj, innentől csak ilyen csokitortát süthetsz! :)” bejegyzéshez

  1. Szia!Megkérdezhetem,milyen csokigolyót tettél a tetejére?Köszönöm,és gratulálok a tortáidhoz-mindegyik külön remekmű 🙂

    Kedvelés

    1. Nagyon kedves vagy, köszönöm! A kis fényes golyók Haribo zselével töltött csokigolyók. Voltak a tortán étcsokiba mártott aszalt meggyek is, de azok nem szép kerekek, úgyhogy azok alulra kerültek, hogy meglegyen a mennyiség. 🙂 A nagy golyók valami no name márka, egy kis boltban szúrtam ki, úgyhogy arról sajnos nem tudok közelebbit mondani. Ha tudsz, olyat vegyél, ahol látszik maga a csoki, mert pl. a nagy golyók be voltak egyesével csomagolva, így csak kibontáskor láttam, hogy matt fajták, én pedig fényeset szerettem volna.

      Kedvelés

      1. Szia, most latom a boltban, hogy marhasagot irtam, a fenyes golyok Bonbonetti markajuak, csak a gumicukroknal vannak, ezert kevertem ossze. 🙂

        Kedvelés

Hozzászólás