Oreo torta csurgatva – nagyon hedonistán

Oreo torta csurgatva

Nekem még nem sikerült teljes mértékben azonosulnom az Oreo lázzal, de szerencsére nem is kell, mert van, akinek ez könnyen ment. Az én drága fiacskám, akinek most először kell két számgyertyát tenni a tortájára, él-hal érte. És meg kell mondjam, tortában most már én is: izgalmas textúrát és extra ízt ad a krémnek. Nem beszélve arról, milyen jól mutat a fekete keksz a szépen nyomott mintájával a torta tetején. Gondolkodtam, hogy oreo utánzatot használok költséghatékonysági okokból, de azoknak messze nem olyan kifinomult a mintája, meg kicsit féltem is, hogy a radarnyelvű megérzi, úgyhogy végül nagyvonalú voltam. 🙂 

Ez a torta egy igazi gyerekek kedvence típus. Nem elég, hogy belül is tele van Oreo-val, de a tetejére aztán tényleg rá van minden hajigálva, ami a másfél méter alatti korosztályt lázba hozza. Igazság szerint még én is állatira élveztem rápakolászni ezt a töménytelen mennyiségű édességet a tetejére. Azt hiszem, a hedonizmus nem áll tőlem elég távol…  🙂 

A díszítésben amúgy némiképp meg volt kötve a kezem: mivel a suliba fuvaroztam a tortát, bele kellett férnie a 15 cm magas tortadobozba. Szegény kis kitkatoknak és kindereknek így guillotine alá került a feje (vagy a lába). Fel nem foghatom, miért csak 15 cm magas tortadobozokat gyártanak! Ha bárki tud magasabb doboz lelőhelyet, ami azért nem emeletes tortához készül, feltétlenül és azonnal avasson be!

És akkor a recept… jó nagy adag, olyan éhes osztálynyi mennyiség, úgyhogy lehet szűkebbre venni. Csak azt nem tudom, érdemes-e. 🙂

Oreo torta csurgatva

Oreo torta csurgatva, nagyon hedonistán – recept

 

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

Kakaós piskóta:

4 tojás

200 g (nád)cukor a sárgájához

80 g (nád)cukor a fehérjéhez

25 g cukrozatlan kakaópor

325 g liszt

1,5 dl olaj

1,5 dl tej

1 csomag sütőpor

csipet só

Oreo-s mascarponehab:

1 kg mascarpone

8 dl habtejszín hidegen

130 g porcukor

230 g (21 db) Oreo keksz darabosra darálva (krémmel együtt)

70 g (6-7 db) Oreo keksz finomra darálva (krémmel együtt)

2 csomag zselatin fix

Étcsokoládé ganache a csurgatáshoz:

150 g étcsokoládé aprítva vagy csokilencse formájában

1,5 dl habtejszín

Oreo torta csurgatva - nagyon hedonistán

Elkészítés:

A kakaós piskótával kezdünk. A tojásfehérjét a kisebb adag cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját kihabosítjuk a nagyobb adag cukorral, majd hozzáöntjük a tejet és az olajat, és elkeverjük. Beleszitáljuk a száraz hozzávalókat, és gépi habverővel alaposan összedolgozzuk. Végül óvatosan beleforgatjuk a fehérje habját is. Egy 26 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, a forma oldalán felhúzogatjuk, hogy homorú legyen, és 175 fokon kb. 50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! Ha kész, a tortát egyből kiszabadítjuk a formából, és fejtetőre állítva, rácsra téve hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, három lapba vágjuk. Ha nagyon púpos lenne, megskalpoljuk.

Míg hűl a piskóta, nekilátunk az Oreo-s krémnek. A mascarponét a hideg habtejszínnel és a porcukorral elkezdjük habosítani. Amikor elérjük a lágy hab állagot, hozzákeverjük a zselatin fixet, és tovább habosítjuk, amíg jó tartású, masszív habot kapunk. A mascarponekrémből kimérünk 700 grammot, és óvatosan hozzákeverjük a finomra őrölt Oreo kekszet. A maradék, nagyobb mennyiségű habba beleforgatjuk a darabosra darált Oreot.

Össze is állíthatjuk a tortát. Az első piskótalapot megkenjük a nagyobb mennyiségű, Oreo darabos mascarponehab felével. Rátesszük a második piskótalapot: erre kerül az Oreo krém második fele. A legszebb, legegyenesebb piskótalappal zárjuk a sort. Jöhet is a torta körbekenése a finomra őrölt Oreo-t tartalmazó mascarponehabbal. A torta egyenletes körbekenésének technikájához képes segítség itt. A betöltött tortát minimum egy órára hűtőbe tesszük.

Ha a tortán már megszilárdult a krém, csurgathatunk is. Ehhez elkészítjük az étcsoki ganache-t. A tejszínt felforrósítjuk, és az aprított csokira öntjük. Várunk két percet, majd fényesre keverjük. Lassan, óvatosan a tortára csurgatjuk (részletesebb útmutató ennél a tortánál). Ez egy nagy átmérőjű torta, így a csurgatásra picit jobban oda kell figyelni: nem érdemes művi gondossággal csinálni, nehogy megkössön a csoki, még mielőtt az egész tetejét beborítottuk volna. Hűtőbe tesszük.

Amíg kicsit megköt a ganache, előkészítjük az édességeket, amiket a tetejére tervezünk. Az Oreo keksz nyilván egy evidens választás, akárcsak az oreos csokik. Én szeretem, ha egy tortán van valami kimagaslóbb is, így kitkatot és kindert is kiszemeltem a célra. (Ha az a fránya doboz nem lett volna olyan alacsony, akkor még jobban érvényesültek volna.)

És akkor jön a vicces rész! A csokikat, kekszeket halmozzuk, szurkáljuk, aprítsuk, morzsoljuk a torta tetejére, ahogy tetszik. Ha szépen félbevágott Oreo kekszekkel is szeretnénk díszíteni, akkor érdemes az erre szánt kekszeket előre lefagyasztani, mert úgy könnyebb őket törésmentesen félbevágni. Én ezt a trükköt persze már az Oreo szeletelés kellős közepénél olvastam – amikorra már sikerült néhány kekszet kevéssé esztétikusan felvágni – így a módszert tesztelni már nem tudtam. Az viszont biztos: a szeletelés élményén és sikerességén rontani nem tud. 🙂 

Oreo torta csurgatva - nagyon hedonistán

20 gondolat “Oreo torta csurgatva – nagyon hedonistán” bejegyzéshez

  1. Kedves Kinga! Nagyon tetszik az oldalad. Olyan kérdésem lenne, hogy ezt a tortát sima kekszel szeretném megcsinálni. A háztartási kekszben ugye nincsen krém mint az oreoban, ez nem baj???

    Kedvelés

    1. Kedves Zsófi, Nagyon örülök, hogy tetszik az oldal! Nem hiszem, hogy ez gond lenne. Azt érdemes megtenni, hogy nem adod hozzá rögtön az összes kekszet és cukrot, és kóstolgatod a krémet, mert az édessége másmilyen lehet, plusz az állaga is eltérhet kicsit. Menet közben így még tudsz játszani a cukor- és kekszmennyiséggel is, ha úgy ítéled meg. Jó tortázást hozzá!

      Kedvelés

  2. Kedves Kinga!
    Szeretném elkészíteni a tortádat, unicornis tortát gondoltam belőle. Kívül burkolni szeretném, így jóval kevesebb krémre lenne szükségem. Mennyiből csináljam szerinted?
    Köszönöm válaszodat.

    Kedvelés

      1. Még egy kérdés.. a 250 gr. mascarponéból készült krémhez mennyi kekszet tegyek? mert látom hogy itt elég sok kerül a krémbe ami megy a lapok közé.

        Kedvelés

      2. A receptben szereplő 70 grammnyi kekszmennyiségre nem lesz szükséged, mert az menne abba a krémbe, ami kívülre kerül. A többi kekszet (a 230 grammot) a recept szerintiek szerint darabosra törve teheted a krémbe, ami nálad 2/3-os mennyiség lesz. Erre vonatkozott a kérdésed? 🙂

        Kedvelés

      3. igen, azt gondoltam hogy a 70 gramm kekszet itt most nem kell figyelembe vegyem, csak a 230 grammos darabosra darált kekszet. Akkor ugye ha harmadát veszem elég bele kb. 6 db?
        Tehát a krém: 250 gramm mascarpone, 2 dl habtejszín, 32,5 gramm porcukor és 57 gramm (6 db) oreo keksz darabosra darálva.
        Ez így elég a 3 lapba vágott 26-os tortaformába?:)

        Kedvelés

      4. Nem, ennél sokkal többre lesz szükséged, a krémnek a 2/3-a fog kelleni, tehát mascarponéból kb 660 g stb. Mindent szorozz be kb 0,66-tal a krém hozzávalói közül, és annyiból készítsd a krémet, a kekszből pedig a 230 g fog kelleni.

        Kedvelés

  3. Kedves Kinga!
    Nagy sikere volt a tortának tavaly, köszönet érte!:)
    Újra szeretném elkészíteni, de most 23-as tortaformába tervezem és most se kenném körbe mert burkolt lesz.. kérlek írd meg, hogy így most milyen arányba számoljam a krémet, illetve hány tojásból csináljam a piskótát? Emeletes tortát tervezek, így nem kell, hogy “nagyon” magas legyen.
    Köszönöm előre is!:)

    Kedvelés

    1. Kedves Erika! Örülök, hogy sikere volt a tortának. 🙂 23-as formába szerintem ha 3 tojásra arányosítod a piskótát, az jó lesz. A krémnek a 3/4-e valószínűleg szintén elég. Jó munkát a tortához! 🙂

      Kedvelés

  4. Szia Kinga, azt írod, hogy a kremsajtot a tejszínnel habositsam. Jól értem, hogy nem kell előtte felverni a habot, hanem folyékony állapotában keverjem és együtt habositsam a mascarponeval? Köszi.

    Kedvelés

Hozzászólás